Tradiții, obiceiuri și superstiții de Crăciun 2023. Ce nu ai voie să faci pe 25 decembrie pentru a avea parte de noroc în Noul An
Publicat pe 24.12.2023 la 20:21 Actualizat pe 24.12.2023 la 20:21
An de an, la data de 25 decembrie, are loc una dintre cele mai importante sărbători din anul calendaristic, mai exact nașterea Domnului. În această zi, credincioșii țin cont de o mulțime de tradiții, onbiceiuri și superstiții. Iată ce nu este bine să faci pe 25 decembrie pentru a avea parte de noroc în Noul An!
- Tradiții, obiceiuri și superstiții în ziua de Crăciun 2023
- Ce nu este bine să faci pe 25 decembrie pentru a avea parte de noroc în Noul An
Ne aflăm deja în febra sărbătorilor de iarnă, iar Crăciunul se apropie cu pași rapizi. În fiecare an, creștinii celebrează Crăciunul, sărbătoarea Nașterii Domnului. Potrivit tradiției, există multe tradiții și obiceiuri legate de acest eveniment și, chiar dacă unele dintre ele au fost înlocuite, multe altele au fost păstrate.
Tradiții, obiceiuri și superstiții în ziua de Crăciun 2023
Mersul cu colindul.
Poate că cel mai cunoscut, dar și cel mai păstrat obicei în ziua de Crăciun este colindul. Aceste cântece întâmpină venirea Mântuitorului Iisus Hristos pe Pământ.
Împodobirea bradului.
O altă tradiție păstrată de ani de zile este împodobirea bradului. Acesta este unul dintre momentele petrecute alături de întreaga familie, creând o atmosferă specifică sărbătorilor de iarnă.
Masă de Crăciun.
Nu în ultimul rând, o altă tradiție importantă este chiar masa de Crăciun. Așadar, la data de 25 decembrie ia sfârșit postul Crăciunului, care durează aproximativ șase săptămâni. Mai mult, în această zi, oamenii se pot desfăta cu bucățele tradiționale de Crăciun: tobă, lebăr, sarmale, caltaboș, colaci, cozonaci, pită, prăjituri, salate, cârnați sau friptură.
Tradiții și obiceiuri de Crăciun 2023
Nu se bea rachiu, considerându-se băutura diavolului;
Nu se dă de împrumut și se ia înapoi ce s-a împrumutat;
Nu se aruncă gunoiul;
Se spune că nu e bine să te bați, nici măcar în glumă, că te umpli de bube în timpul anului;
Copiii pornesc cu colindul: „Bună dimineața la Moș Ajun, ne dați ori nu ne dați”;
În unele zone, copiilor li se dă să mănânce bostan, ca să fie grași tot anul.
În noaptea dinspre Crăciun se spune că apa se preface în vin și animalele vorbesc.
Cei care cresc albine nu trebuie să dea nimic din casă în ziua de Ajun, pentru ca albinelor să le meargă bine și să nu le piardă la roit.
CITEȘTE ȘI: Mesaje și urări de Crăciun 2023. Cele mai frumoase felicitări de trimis celor dragi