Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae. De ce primesc copiii darurile în ghetuțe
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 05.12.2023 la 16:57
Actualizat pe 05.12.2023 la 16:57
A sosit una dintre cele mai speciale seri, mai ales pentru cei mici! Sărbătoarea Sfântului Nicolae vine cu multe tradiții și obiceiuri pentru creștini, mai ales în ceea ce îi privește pe copii. Iată de ce priemsc aceștia cadourile în ghetuțe și cum au început toate aceste legende.
- Ce tradiții se respectă de Moș Nicolae
- Copiii așteaptă cadourile în propriile ghetuțe
Atât copii, cât și adulții se pregătesc pentru prima seară magică din luna decembrie. Moș Nicolae se pregătește să îi viziteze cu cadouri pe cei cuminți, și cu nuielușe pe cei care au fost neascultători.
Ei bine, toate aceste tradiții și obiceiuri nu sunt întâmplătoare, ci au un istoric mai lung decât s-ar fi crezut.
Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae
Conform tradiției populare, copiii își curăță ghetuțele în noaptea din cinci spre șase decembrie și le pun fie pe pervazul geamului, fie la ușa de la intrarea în casă. Moș Nicolae urmează să îi viziteze și să se așeze acolo cadourile.
Chiar dacă această tradiție este cunoscută de oamenii din întreaga lume, puțini sunt cei care știu de ce este acesta locul unde se pun cadourile.
Totul a pornit în urmă cu foarte mulți ani, când Moș Nicolae, cunoscut pentru bunătatea și compasiunea sa, a aruncat pe geamurile a trei fete sărace săculeți cu bani, iar aceștia au ajuns în ghetuțe și ciorapi. Din acest motiv, copiii trebuie să își pregătească ghetuțele pentru această seară magică.
De ce primesc copiii neascultători nuielușe
În timp ce copiii cuminți primesc cadourile pe care le-au cerut în scrisoarea magică înspre Moș Nicolae, copiii neascultători vor primi câte o nuielușă.
Este vorba despre o tradiție strpveche, încă de când Sfântul Nicolae a fost numit un mare apărător al ortodoxiei. El l-a confruntat pe Arie, cel care a spus că Iisus nu este fiul lui Dumnezeu. După ce a auzit aceste cuvinte, Sfântul Nicolae i-a dat o palmă.
Astfel, copiii neascultători primesc nuielușe, cu care Moș Nicolae își propune să îi cumințească până anul următor, când îi va vizita, din nou.
Citește și: Scrisoare către Moș Nicolae. Model pentru copiii cuminți