Vitamina care te scapă de dureri articulare. Se găsește în numeroase alimente
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 31.10.2023 la 20:49
Actualizat pe 31.10.2023 la 20:49
Vitaminele și mineralele au un rol important pentru funcționarea corectă a unui organism, iar ele se găsesc în numeroase alimente pe care le consumăm zilnic. Vitamina K ajută organismul la coagularea sângelui, precum și la sănătatea oaselor. Iată care sunt alimentele pline de beneficii pe care ar trebui să le mănânci mai des.
- Vitamina care te scapă de dureri articulare
- Se găsește în numeroase alimente
Vitamina K este o vitamină esențială care joacă un rol important în coagularea sângelui și în metabolismul oaselor. Există două forme principale de vitamina K: vitamina K1 (filochinonă) și vitamina K2 (menachinonă).
Care sunt beneficiile vitaminei K
Este important să aveți un aport adecvat de vitamina K în dieta voastră, deoarece o deficiență de vitamina K poate duce la probleme de coagulare a sângelui și la probleme cu sănătatea oaselor. Cu toate acestea, este rar să apară deficiență de vitamina K, deoarece multe alimente conțin cantități semnificative din această vitamină.
Vitamina K este esențială pentru procesul de coagulare a sângelui. Aceasta ajută la producerea de proteine cunoscute sub numele de factori de coagulare, care sunt necesari pentru formarea cheagurilor de sânge. Fără vitamina K, sângele ar avea dificultăți în a se coagula, ceea ce ar crește riscul de sângerare excesivă în caz de leziuni sau intervenții chirurgicale.
Ajută la sănătatea oaselor și contribuie la menținerea densității oaselor, previnind depunerea excesivă de calciu în țesuturile moi, precum arterele. Prin urmare, vitamina K contribuie la menținerea sănătății oaselor și la prevenirea osteoporozei.
Sănătatea cardiovasculară poate fi ajutată de vitamina K. Joacă un rol în menținerea sănătății sistemului cardiovascular prin prevenirea depunerii excesive de calciu în artere, ceea ce poate contribui la formarea plăcilor arteriale.
Vitamina K este necesară pentru sinteza anumitor proteine în organism, care au un impact asupra sănătății vaselor de sânge și a țesuturilor moi.
Surse de vitamina K
Vitamina K1 (filochinonă) se găsește în frunze verzi, cum ar fi spanacul, varza, broccoli, salata verde, kale, uleiurile vegetale, în special uleiul de floarea-soarelui și uleiul de rapiță.
Vitamina K2 (menachinonă) se găsește în produsele fermentate, cum ar fi natto (un preparat japonez din soia fermentată) și brânzeturi fermentate, carne, ouă și produse lactate.
CITEȘTE ȘI: Cea mai bună maioneză de post. Ingredientul care îi dă un gust desăvârșit