12 aprilie 2025, Sâmbăta lui Lazăr. Sărbătoare cu reguli importante. Ce nu ai voie să faci începând de azi și până în ziua de Paște

De Oana Vacarusi.
Publicat pe 12.04.2025 la 10:31
Actualizat pe 12.04.2025 la 10:31
Astăzi, 12 aprilie 2025, este Sâmbăta lui Lazăr. Această sărbătoare este una importantă care amintește de ultima minune pe care Mântuitorul Hristos a săvârșit-o înainte de Intrarea în Ierusalim, în Duminica Floriilor. Ce nu ai voie să faci începând de azi și până în ziua de Paște.
- Sărbătoarea Sâmbetei lui Lazăr, azi, 12 aprilie 2025
- Ce trebuie evitat începând de azi și până în ziua de Paște
Astăzi, 12 aprilie 2025, în ajunul Duminicii Floriilor, este celebrată Sâmbăta lui Lazăr, o sărbătoare importantă în tradiția creștină. Această sărbătoare marchează învierea lui Lazăr, un miracol înfăptuit de Iisus Hristos în Betania, așa cum este relatat în Evanghelia lui Ioan. Sărbătoarea este mobilă, având loc cu opt zile înainte de Învierea Domnului, iar data variază în funcție de când cade Paștele.
Ce nu ai voie să faci începând de azi, 12 aprilie, și până în ziua de Paște
Ziau de azi, Sâmbăta lui Lazăr, amintește de puterea divină asupra morții și deschide drumul spre săptămâna mare a Paștelui.
Astăzi este ultima zi înainte de Paște în care credincioșii își aduc aminte de cei trecuți în neființă. Este ziua în care se face pomenirea celor adormiți, iar tradiția spune că se pot împărți pachete de pomană cu alimente de post rudelor și persoanelor nevoiașe.
Sâmbăta lui Lazăr și Duminca Floriilor fac legătura între Postul mare al Paștelui și Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor lui Hristos.
Ce să nu faci astăzi, 12 aprilie, în Sâmbăta lui Lazăr
Tradiția populară spune că nu e bine să speli rufe în Sâmbăta lui Lazăr sau în perioada imediat următoare, pentru că acest lucru ar putea aduce nenorociri sau ar împiedica rodul muncii.
De asemenea, plantarea pomilor sau a legumelor este interzisă în această perioadă. O vorbă din popor susține că plantele nu vor rodi dacă sunt puse în pământ acum.
În perioada premergătoare Paștelui, se recomandă evitarea muncii grele și a eforturilor fizice mari. Accentul este pus pe rugăciune, meditație și curățire spirituală, pentru a pregăti sufletul pentru sărbătoarea Învierii Domnului.
Citește și: La ce oră încep deniile în 2025. Programul și semnificația pentru fiecare zi