21 decembrie, solstițiul de iarnă 2024. Începând de astăzi, zilele vor deveni mai lungi
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 21.12.2024 la 14:33
Actualizat pe 21.12.2024 la 14:33
Solstițiul de iarnă din 2024 are loc astăzi, 21 decembrie. Acesta marchează momentul în care Soarele atinge cel mai joasă punct al său pe cer, în raport cu ecuatorul, ceea ce face ca ziua să fie cea mai scurtă din an, iar noaptea să fie cea mai lungă. Începând de astăzi, zilele vor deveni mai lungi, iar nopțile mai scurte.
- 21 decembrie, solstițiul de iarnă 2024
- Începând de astăzi, zilele vor deveni mai lungi
În multe culturi, solstițiul de iarnă este un moment important, simbolizând renașterea luminii și a speranței, deoarece marchează începutul revenirii treptate a zilei. Aceasta a fost o perioadă de sărbătoare și de ritualuri de adorație a Soarelui în diverse tradiții, inclusiv în cadrul Crăciunului și al altor sărbători de iarnă.
21 decembrie, solstițiul de iarnă 2024
Solstițiul de iarnă semnalează începutul oficial al iernii în emisfera nordică și al verii în emisfera sudică. După această dată, zilele vor începe să devină treptat mai lungi, iar nopțile mai scurte, până la echinocțiul de primăvară, care va avea loc pe 20 martie 2025.
Solstițiul de iarnă este evenimentul cunoscut în popor și drept cea mai scurtă zi din an.
Termenul solstițiu provine din cuvântul latin solstitium, care înseamnă „Soarele stă pe loc”. Acest lucru se datorează faptului că, în această zi, Soarele atinge poziția sa cea mai sudică văzută de pe Pământ. Soarele pare să stea pe loc la Tropicul Capricornului și apoi își inversează direcția. De asemenea, se obișnuiește să se numească ziua în care Soarele se întoarce.
Pământul nu este cel mai îndepărtat de Soare
În timpul iernii în emisfera nordică, Pământul este de fapt cel mai aproape de Soare. Diferitele anotimpuri nu sunt definite de cât de departe se află Pământul de Soare. Anotimpurile apar deoarece Pământul orbitează Soarele înclinat, cu o înclinare axială de aproximativ 23,4 grade. Prin urmare, cantități diferite de lumină solară ajung în emisfera nordică și în cea sudică, determinând variații ale temperaturilor și ale tiparelor meteorologice pe tot parcursul anului.
De fapt, Pământul se află la periheliu - punctul de pe orbita Pământului cel mai apropiat de Soare - la câteva săptămâni după solstițiul din decembrie, scrie timeanddate.com.
Citește și: Solstițiul de vară, 21 iunie 2023. Ce este bine să facem în cea mai lungă zi din an. Tradiții și obiceiuri