Aluat de pizza ca în Italia. Rețeta folosită de toate gospodinele din peninsulă
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 27.12.2022 la 22:35
Actualizat pe 27.12.2022 la 22:35
Așa cum știe toată lumea, pizza este un fel de mâncare care își are originea în Napoli, Italia. Este o pâine plată, de obicei rotundă, preparată la cuptor, acoperită cu sos de roșii și brânză, plus alte topping-uri opționale. În Italia, pizza tradițională este o mâncare autentică. Care este rețeta folosită de toate gospodinele din peninsulă.
- Aluat de pizza după rețeta originală italienească
- Secretul folosit de gospodinele din peninsulă
Pizza a apărut după secolul al XVI- lea, dar cuvântul în sine ar fi, de fapt, mult mai vechi. Ar fi apărut pentru prima dată într-un document în anul 997. Predecesorul pizzei ar fi fost cel mai probabil foccacia, o altă specialitate italiană sub forma unei pâini turtite pe care romanii antici o numeau pe vremuri panis focacius.
Pizza din zilele noastre, cea cu sos de roșii deasupra, a fost inventată în Napoli (inițial ea a fost un fel de focaccia), iar denumirea completă a ei, așa cum pretind napoletanii, este pizza tradițională napoletană. Teoretic în Napoli se găsește cea mai bună pizza din toată Italia.
Aluat de pizza după rețeta originală italienească
Ingrediente:
- 500g făină tip 550 sau 650
- 7g drojdie uscată (sau 25g drojdie proaspătă)
- 330ml apă caldă
- 10g sare (sau o linguriță)
Mod de preparare:
- încălziți puțin apa în care dizolvați drojdia.
- într-un bol mai mare, amestecați sarea în făină foarte bine.
- faceți o gaură în mijlocul făinii și adăugați apa cu drojdia în ea. luați făină din jur și amestecați în apă. Lăsați 5 minute ca drojdia să se activeze și să facă bule.
- amestecați făina cu drojdia/apa, cu mâna, până încorporați bine toată apa cu drojdia în făină.
- presărați pe masa de lucru puțină făină și vărsați aluatul pe masa de lucru pentru a putea lucra mai ușor cu el.
- luați bucata de aluat pe care o întindeți înainte pe masa de lucru, ținând cu mâna stângă aluatul în partea inferioară.
- împăturiți aluatul cu o mișcare înapoi, îl rotiți pe latura cealaltă și iar întindeți aluatul împingăndu-l cu podul palmei înspre înainte și cu degetele îl împăturiți cu o mișcare înapoi.
- repetați procedura până când blatul de pizza va căpăta textura dorită, de aluat pufos, ușor moare, care nu mai este lipicios pe mână sau suprafața de lucru.
- după ce aluatul e gata, faceți o bilă din el și pe urma aplatizați bila pentru a obține un disc.
- împărțiți discul în două părți egale și acestea la răndul lor în alte 2 părți egale și veți obține astfel 4 bucăti, pentru 4 pizza medii, la final.
- lăsați bucățile de aluat să dospească timp de cel puțin o oră.
- după o oră, luați fiecare bilă de aluat și o modelați cu mâna, în formă rotundă de pizza, fără să folosiți sucitor, ci doar cu mâna. Folosiți doar mâinile și suprafața de lucru, pentru că numai așa veți da aluatului libertate de mișcare, să mai crească în direcția dorită.
- luați cu ambele mâini bucata de aluat și o rotiți în aer, iar datorită gravitației și elasticității aluatului de pizza, discul din aluat se va mări. Puteți să obțineți un aluat foarte subtire (2-3mm grosime) și diametru undeva la 30cm sau un aluat ceva mai gros și un diametru de 25cm pentru pizza, în funcție de preferințe.
Secretele gospodinelor din Italia pentru un blat de pizza perfect
Blatul joacă un rol esențial în reușita unei pizza adevărată. Se folosește făină pentru pâine, adică tip 650. Aluatul se va ține la dospit, la rece, minimum 48 de ore și cel mult 5 zile, astfel va fi foarte ușor de întins și modelat din mână. Temperatura de coacere în cuptoarele din restaurante este mai mare de 350º, unde pizza se coace în 3-4 minute. În varianta casnică se pot atinge în cuptor 240ºC, timpul de coacere este de 7-8 minute.
Citește și: Pizza de post, făcută rapid din câteva ingrediente. E gata în mai puțin de 10 minute