Atenție, șoferi! Se schimbă regulile de condus în Uniunea Europeană. Cum va arăta noua legislație
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 05.04.2023 la 16:40
Actualizat pe 05.04.2023 la 16:40
În luna martie a anului 2023, Uniunea Europeană a introdus amenzi și reglementări comune pentru toți șoferii din statele membre ale Uniunii Europene. Conform noii directive, care urmează să fie implementată imediat ce va trece de de Parlamentul European, modificările vor fi aplicate în cazul tuturor participanților la trafic care locuiesc în țările membre UE. Despre ce schimbări este vorba și cum va arăta noua legislație.
- Se schimbă regulile de condus în Uniunea Europeană
- Cum va arăta noua legislație
Luna trecută, Comisia Europeană a prezentat propuneri de modernizare a normelor privind permisul de conducere, inclusiv introducerea unui astfel de document digital, valabil în întreaga UE. Aceasta este însă doar una dintre modificările care ar putea fi făcute în legislație. Iată ce alte reguli de condus ar putea fi implementate.
Se schimbă regulile de condus în Uniunea Europeană
Potrivit specialiștilor, noile reguli care urmează să fie adoptate ar îmbunătăți siguranța pentru toți oamenii. Pe lângă faptul că va exista permis electronic în locul celui fizic, tinerii șoferi vor putea să conducă de la vârsta de 17 ani, dacă sunt însoțiți, urmând ca atunci când împlinesc 18 ani să conducă singuri, și chiar să lucreze ca șoferi profesioniști de îndată ce un anumit loc de muncă le va permite. Acest lucru va ajuta, potrivit specialiștilor, la abordarea deficitului actual de șoferi.
O a treia regulă, și poate una dintre cele mai importante schimbări propuse de Comisia Europeană, va fi aceea că alcoolul nu va mai fi absolut deloc tolerat la volan. Foate important, toleranța zero la alcool înseamnă că nu se va mai putea bea niciun pahar de bere, niciun pahar de vin.
Regulile enumerate mai sus sunt câteva dintre propunerile Comisiei Europene și, dacă vor trece de Parlamentul European, vor fi aplicate în toate țările membre ale Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că nu vom mai avea permis fizic, ci doar electronic, iar dacă suntem opriți de polițiști nu trebuie să le mai arătăm documentul fizic, pentru că vom exista deja în baza de date, se va putea conduce cu însoțitor de la vârsta de 17 ani și va fi toleranță zero la alcool.
Noi schimbări în Codul Rutier
Potrivit noilor schimbări din Codul Rutier, dacă atunci când sunteți oprit de polițiști și vi se cere să prezentați actele mașinii, trebuie să știți că sunteți obligat să aveți la dumneavoastră talonul auto. Fără acest document nu aveți voie să circulați cu autovehiculul pe drumurile publice. Se aplică același lucru și în în cazul asigurării sau a permisului de conducere.
Participanții la trafic care nu prezintă talonul auto oamenilor legii atunci când le este solicitat, pot fi sancționați cu 6- puncte de amendă, ceea ce înseamnă o sumă cuprinsă între 870 de lei și 1160 de lei.
Citește și: Schimbări importante în Codul Rutier. Anunțul făcut de polițiști: "Vechea practică nu mai este valabilă"