Când se pune busuioc sub pernă de Sfântul Andrei. Ritualul prin care fetele nemăritate își pot afla ursitul
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 21.11.2025 la 19:09
Actualizat pe 21.11.2025 la 19:09
În noaptea de Sfântul Andrei, una dintre cele mai cunoscute tradiții spune că fetele nemăritate pot să-și afle ursitul dacă pun un fir de busuioc sub pernă.
- Busuioc sub pernă de Sfântul Andrei
- Când se pune și ce spune tradiția despre ursit
În cultura românească, busuiocul este una dintre cele mai prețuite plante simbolice. Considerată o plantă sacră, este asociată cu puritatea, protecția, iubirea și legătura cu divinul, fiind folosită de secole în ritualuri și obiceiuri populare.
Când se pune busuioc sub pernă de Sfântul Andrei
Printre cele mai cunoscute obiceiuri legate de busuioc se numără cel al fetelor care pun această plantă sub pernă pentru a-și visa ursitul.
În mai multe culturi busuiocul este asociat cu iubirea și căsătoria. În tradițiile românești are, de asemenea, o semnificație aparte. Este adesea sfințit la biserică în ajunul marilor sărbători, precum Boboteaza, și este purtat la brâu, în păr sau la piept, simbolizând puritatea și iubirea.
Cel mai cunoscut obicei rămâne însă punerea unei crenguțe sub pernă înainte de culcare în noaptea de Sfântul Andrei, între 29 și 30 noiembrie. Se spune că în această noapte granițele dintre lumea văzută și cea nevăzută se subțiază, iar magia tradițiilor populare poate influența destinul, oferind tinerei ocazia să-și viseze viitorul soț.
Busuiocul se pune sub pernă în anumite nopți speciale din an, pentru a atrage iubirea și a descoperi semne despre viitorul partener:
- Bobotează (6 ianuarie) – în noaptea de 5 spre 6 ianuarie
- Dragobete (24 februarie) – în noaptea de 23 spre 24 februarie
- Sânziene (24 iunie) – în noaptea de 23 spre 24 iunie
- Sfântul Andrei (30 noiembrie) – în noaptea de 29 spre 30 noiembrie
Aceste tradiții sunt păstrate de generații și rămân printre cele mai îndrăgite obiceiuri românești legate de iubire și căsătorie.
Beneficiile pentru sănătate ale busuiocului
Busuiocul este o plantă din familia mentei. Acesta adaugă aromă mâncărurilor, iar nutrienții săi pot oferi beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea stresului oxidativ și susținerea sănătății cardiovasculare.
Busuiocul dulce joacă un rol important în multe bucătării mediteraneene, în special în cea italiană. Acesta constituie baza sosului pesto și adaugă o aromă distinctivă salatelor, pastelor, pizzei și altor feluri de mâncare. Bucătăria indoneziană, thailandeză și vietnameză folosesc, de asemenea, această plantă.
În alimentație, busuiocul dulce poate furniza vitamine, minerale și o serie de antioxidanți. Uleiul său esențial poate avea, de asemenea, beneficii medicinale.
Citește și: Plante aromatice de interior. Cum să le crești și să le îngrijești în propria bucătărie



