Cât costă 1 kilogram de cartofi noi românești. Prețul care a speriat românii
De Razvan Paltin.
Publicat pe 14.04.2022 la 12:07
Actualizat pe 14.04.2022 la 12:08
De când a izbucnit războiul în țara vecină, prețurile numeroaselor alimente au explodat, iar românii sunt nevoiți să scoată din buzunar mult mai mulți bani pentru a putea să se bucure de produsele de la raft. Agricultorii și-au mărit și ei prețurile, dar iată cât costă acum un singur kilogram de cartofi noi românești.
- Un kilogram de cartofi are un preț uriaș
- Cât a ajuns să coste într-o piață din București
Prețurile continuă să crească de la zi la zi, iar tot mai multe produse ajuns să aibă un preț la care poate nu te-ai așteptat vreodată. Unele produse și-au dublat prețurile de când a izbucnit războiul dintre Rusia și Ucraina, iar românii sunt nevoiți să cumpere produsele de la raft la prețuri uriașe.
Cât a ajuns să coste 1 kilogram de cartofi noi românești
După ce un kilogram de roșii românești a ajuns să coste 50 de lei, iată că nici prețul cartofilor noi nu e departe. De voie, de nevoie, românii trebuie să scoată din buzunar suma de 24 de lei pentru un kilogram de cartofi noi.
Mulți pensionari nu își permit să plătească atât doar pentru câțiva cartofi, dar nici alte alte alimente nu sunt diferite. Varza nouă, de exemplu, costă acum 10 lei un kilogram, asta în timp ce în unele supermarket-uri aceasta are prețul de doar doi lei.
Chiar dacă oamenii încearcă să evite să mai consume din import, prețurile produselor românești sunt mult prea mari, astfel că rămân tot la produsele aduse la noi din afara țării.
Dintre alimentele care s-au scumpit cel mai mult, cartofii au crescut cu 35,5 %, în timp ce ulei cu 32,23 %, față de luna martie a anului trecut.
La capitolul servicii, cel mai mult apa și salubritatea s-au scumpit cu 14,68% față de luna martie a anului trecut.
Agricultorii sunt acuzați că ar vinde produse din import
Chiar dacă au prețuri uriașe și mulți nu și le pot permite, agricultorii sunt acuzați de către clienți că produsele nici măcar nu ar fi românești, ci aduse din import.
Oamenii spun că aceștia au pus prețuri uriașe și vând produse ca și cum ar fi cultivate în România, asta după ce produsele au fost scumpite și pentru a obține profite. Cu toatea astea însă, agricultorii neagă acest lucru și susțin că toate legumele și fructele sunt cultivate pe pământ românesc, în acest an.