Câți lei costă un ecler, o amandină, o pavlova sau un tort! Prețurile la prăjituri au explodat în România
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 30.01.2023 la 17:37
Actualizat pe 30.01.2023 la 17:37
Inflația continuă să se simtă în tot mai multe domenii din România. De la scumpirea alimentelor din supermarketuri, se pare că acest lucru se întâmplă acum și în restaurante și patiserii. Iată câți lei costă acum un ecler, o amandină, o pavlova sau un tort, după ce prețurile au explodat în România.
- Cât trebuie să plătești dacă vrei să mănânci un desert în oraș
- Prețurile prăjiturilor au explodat o dată cu cele ale alimentelor
Anul 2023 continuă cu aceleași prețuri mari ca și până acum, iar în unele domenii se observă o creștere continuă. După ce alimente precum ouăle, laptele sau untul se vând mai scump în supermarketuri, prețul deserturilor au fost și ele majorate. Așadar, oamenii trebuie să scoată sume destul de mari dacă vor să se răsfețe în oraș cu o amandină, un ecler sau chiar o pavlova.
Câți lei costă un ecler, o amandină, o pavlova sau un tort
Dacă până acum servirea unei prăjituri în oraș nu era considerată o ”gaură în buget”, în acest an românii trebuie să se gândească de două ori înainte să ia această decizie. Deși pare că deserturile sunt printre cele mai ieftine preparate, acest lucru s-a schimbat, indiferent dacă vorbim despre cofetării sau restaurante.
În cazul unei cofetării, un ecler se vinde cu prețuri de minim 10 lei și maxim aproximativ 13 lei, în funcție de ceea ce conține. Dacă vrei să te bucuri de o amandină, atunci va trebui să plătești aproximativ 10 lei. Pentru iubitorii de pavlova, veștile rele continuă și în cazul lor, deoarece vor trebuie să cheltuie cel puțin 17 lei.
Dacă ai o aniversare și vrei să economisești timp, dar nu și bani, ai opțiunea să cumperi un tort dintr-o cofetărie. Majorarea prețurilor ingredientelor precum lapte, ouă și unt se observă și aici, având în vedere că prețul unui kg de tort pornește de la 90 lei și crește până la câteva sute, în funcție de preferințele fiecărui client.
Prețurile sunt mai mari în restaurante
Dacă în cofetării o prăjitură se vinde cu aproximativ 10 lei, pentru cei care merg în restaurante, lucrurile se schimbă. Românii vor trebui să scoată mai mult cu aproximativ 5 și 10 lei, în funcție de produsul ales.
Pe lângă asta, oamenii trebuie să ia în calcul faptul că își vor comanda ceva de băut, dar și un eventual bacșiș pentru chelner. Așadar, restaurantul rămâne o alegere mai scumpă decât o simplă cofetărie, deși produsul poate să fie la fel.
Citește și: Alimentul care a ajuns să coste 100 de lei kilogramul. E ținut cu cheie în supermarketuri