Ce alimente vor fi mai ieftine de sărbători. Lista extinsă a produselor ale căror prețuri rămân plafonate până pe 31 ianuarie 2024
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 29.10.2023 la 16:47
Actualizat pe 29.10.2023 la 17:04
A fost extinsă lista alimentelor care vor fi mai ieftine de sărbători. Pentru aceste produse adaosul comercial va fi plafonat în următoarele luni. Alimentul surpriză de pe această listă este cozonacul, care, după cum bine știm, este nelipsit de pe mesele românilor, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă.
- Lista extinsă a alimentelor care vor fi mai ieftine de sărbători
- Prețurile produselor rămân plafonate până pe 31 ianuarie 2024
Până pe data de 31 ianuarie 2024, Guvernul a decis să prelungească limitarea adaosului comercial pentru alimentele de bază. De asemenea, lista pentru alimente cu prețuri plafonate a fost extinsă.
Ce alimente vor fi mai ieftine de sărbători
De sărbători, românii vor putea cumpăra alimente ale căror prețuri va rămâne plafonat până pe data de 31 ianuarie 2024. Lista produselor pentru care Guvernul a decis să prelungească limitarea adaosului comercial a fost extinsă și cu produse pe care românii, de regulă, le folosesc pentru a pregăti masa de sărbători: carne tocată, usturoi, orez, bulion, margarină sau drojdie pentru prăjituri, smântână sau pere, scrie antena3.ro.
Produsele enumerate anterior sunt cele care au fost adăugate recent pe listă și care vor beneficia de adaos comercial plafonat, maxim 20%, până în ianuarie anul viitor.
În ceea ce privește produsele care vin din import și nu sunt procesate în România, Guvernul a decis să înăsprească regulile. Va fi stabilit, așadar, pentru acestea, un adaos comercial maxim de 5% față de prețul de achiziție.
Fructul cultivat în România care nu și-a schimbat prețul în ultimii 20 de ani
De mai bine de două decenii, un fruct cultivat în România se vinde la același preț. Este vorba despre merele de Voinești care au reușit să își mențină același preț de-a lungul anilor, indiferent de cât de mult a crescut inflația.
”Prețul e același de 20 de ani, nu s-a mai schimbat. Practic nu prea există piață în perioada aceasta. Sunt ocupați până peste cap cu culesul. Producția este bună, dar nu ca în alți ani, pentru că nu a plouat când a fost cea mai mare nevoie”, a declarat Daniel Comănescu, directorul Stațiunii Pomicole Voinești, la adevărul.ro.