Ce amenzi riscă cei care nu își montează repartitoare pentru căldură. Suma nu este deloc una mică
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 26.10.2022 la 12:52
Actualizat pe 26.10.2022 la 12:52
Ce amenzi riscă cei care nu își montează repartitoare pentru căldură, din momentul în care acestea vor deveni obligatorii, mai exact, începând cu data de 1 ianuarie 2023. Suma nu este deloc una mică. Potrivit informațiilor, numai în București, peste 275.000 de apartamente încă nu au instalate astfel de sisteme.
- Ce amenzi riscă cei care nu își montează repartitoare pentru căldură
- Suma nu este deloc una mică
Teoretic, până pe data de 31 decembrie a acestui an, toţi cei racordaţi la sistemele publice de termoficare sunt obligați să aibă repartitoare. Așadar, în două luni, românii care primesc căldură în sistem centralizat vor fi nevoiți să își pună contoare individuale cu ajutorul cărora să fie măsurat consumul de energie termică.
Ce amenzi riscă cei care nu își montează repartitoare pentru căldură
Ce puțin 125 de lei, atât ar costa montarea unui repartitor cu robinet de reglare a consumului de energie termică, însă, evident, prețurile pot crește, în funcție de modelul pe care vă doriți să îl alegeți. Așadar, un cost mediu pentru o persoană care locuiește într-un apartament cu două camere și are 4 calorifere, ar fi de aproximativ 500 de lei.
Deși mulți oameni spun că sunt niște costuri mari, amenda este aproape dublă, de până la 1.000 de lei.
Cei mai mulți români se tem că, după instalare, vor avea facturi mai mari. În schimb, cei care au deja instalate astfel de aparate spun că au reușit să facă economie și să plătească mai puțini bani pentru căldură.
"Până în 2027, toți locatarii trebuie să aibă contoare/repartitoare de energie termică cu citire de la distanță În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit", mai prevede legea.
Citește și: Cum să consumi şi să plătești mai puțin cu repartitoare