Ce categorie de români va primi imobile gratis, confiscate de ANAF. Cele două reguli pe care trebuie să le respecte noii proprietari
De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 06.10.2023 la 08:18
Actualizat pe 06.10.2023 la 08:18
Un nou proiect prevede ca românii să primească imobile gratis, confiscate de ANAF. Guvernul a anunțat că noii proprietari trebuie să îndeplinească două condiții importante pentru a putea intra în posesia unui imobil.
- Ce categorie de români va primi imobile gratis, confiscate de ANAF
- Cele două reguli pe care trebuie să le respecte noii proprietari
Ieri, pe 5 octombrie, a avut loc o ședință, unde a fost analizat proiectul care spune că românii ar putea primi gratis imobile confiscate de ANAF. Printre obligațiile celor care vor beneficia de imobile se numără și condiția de a nu le înstrăina timp de 10 ani de la momentul în care le-au primit.
Românii care vor primi imobile gratis, confiscate de ANAF
Potrivit stiripesurse.ro, proiectul de ordonanță prevede ca imobilele confiscate de ANAF să fie valorificate, mai exact să intre în patrimoniul autorităților locale, dar nu înainte de a fi respectate două condiții.
Primăriile ar putea primi imobilele ca mai apoi să ajungă la români, care, la rândul lor, trebuie să țină cont de câteva reguli. Actul normativ care a fost analizat în ședința de ieri este cel care reglementează procedura prin care românii pot primi imobilele gratuit, pe raza unităților administrativ-teritoriale.
Cei care vor beneficia de bunuri trebuie să știe că imobilele nu pot fi transferate primăriilor, în domeniul public, fără plată. O altă condiție este aceea de a înstrăina prin contract de vânzare-cumpărare imobilele timp de 10 ani de la momentul în care au intrat în posesia lor.
Ce mai prevede proiectul
Pe lângă aceste două condiții pe care românii trebuie să le respecte, o altă prevedere spune că bunurile trebuie folosite în scopul în care formulat în cererea de transfer, iar unitățile administrativ-teritoriale au obligația de a face lucrările de modernizare și reabilitare. Guvernul a anunțat că scopul este de a dezvolta proiecte investiționale în comunitățile locale.
„Acest transfer al bunurilor are ca scop dezvoltarea de proiecte investiționale pentru comunitățile locale, prin Politica de Coeziune, pentru implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență și pentru realizarea investițiilor din programe naționale finanțate de la bugetul de stat sau investiții din surse proprii ale autorităților publice locale sau județene”, a transmis Guvernul.