Ce icoane e bine să ai în casă. Cele mai importante trei icoane pentru protecția căminului
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 02.05.2023 la 20:34
Actualizat pe 02.05.2023 la 20:34
Bunicii obișnuiau să aibă câte o icoană în fiecare încăpere din casă. Pe măsură ce vremea a trecut însă, generațiile s-au schimbat și tot mai multe persoane renunță la icoane pentru că, spun unii, nu se mai potrivesc cu designul ales de aceștia. Iată ce icoane e bine să ai în locuință.
- Ce icoane e bine să ai în casă
- Cele mai importante trei icoane pentru protecția căminului
În casa fiecărui credincios există măcar o icoană care este orientată spre răsărit. Potrivit credincioșilor și figurilor preoțești, aceasta este considerată un contact permanent și personal cu Dumnezeu și contribuie la dezvoltarea duhovnicească a sufletului. Există icoane care protejează copiii, familia, și locuința. Iată care sunt cele mai importante trei icoane pentru protecția căminului.
De ce e bine să ai icoane în casa ta
Sunt persoane care susțin că icoanele au puteri miraculoase, puteri care vin chiar de la Dumnezeu. Este bine cunoscut faptul că există icoane care plâng, icoane făcătoare de minuni, și, așa cum menționam anteruir, se spune că Dumnezeu apără casele în care există icoane.
”Este bine să avem în fiecare cameră câte o icoană. Locul icoanei în casă este pe peretele de răsărit. Pe peretele cu icoana nu trebuie să mai punem nimic altceva, pentru că atenția noastră să nu fie atrasă de alt lucru atunci când ne rugăm în fața icoanei și pentru că nu este bine să punem alături de icoană lucruri care nu au legătură cu aceasta.
Punem icoana la răsărit pentru că ne rugăm întotdeauna cu fața la răsărit, și la biserică și acasă. Răsăritul, locul de unde ne vine lumina, este semnul lui Dumnezeu, al Mântuitorului Hristos, numit în rugăciunile Bisericii Răsăritul cel de sus, Soarele Dreptății”, a spus pr. Coman Constantin, în Ghidul practic al creștinului ortodox, Editura Bizantină, București, 1997, scrie doxologia.ro.
Icoana Sporul Casei
Icoana Sporul Casei este una dintre icoanele care se regăsesc în cele mai multe locuințe ale credincioșilor. Potrivit tradiției, Maica Domnului Stareță (sau “Sporul casei”) a ajutat Mănăstirea în care se afla icoana până au venit vremuri mai bune, prospere.
Icoana cu Mântuitorul Iisus Hristos
Icoana cu Mântuitorul Iisus Hristos ar trebuie să fie și ea nelipsită din casa credincioșilor. Această icoană ocupă locul principal în orice biserică, ilustrând esența creștinismului și modul principal prin care omul îl poate cunoaște cu adevărat pe Dumnezeu. De cele mai multe ori, Iisus este prezentat având o aureolă deasupra capului, care conține o cruce însoțită de litere grecești care se traduc astfel: „Eu sunt cel ce am vorbit lui Moise”. „Eu sunt Cel dintâi și Cel de pe urmă”.
Icoana Sfanta Familie
Icoana Sfânta Familie este i altă icoană care protejează familie. Aici, pruncul Sfânt apare în brațele Fecioarei Maria și a tatălui său pământean, Iosif și simbolozează bunăstarea familiei. Această icoană este considerată de mulți credincioși ca fiind ocrotitoarea iubirii și a fericirii dintre soț și soție.
Citește și: Ce facem cu icoanele vechi. Recomandările preoților