Ce să mănânci ca să ai un creier sănătos. Recomandările făcute de prof. dr. Vlad Ciurea: „Sunt un fel de spiriduși care...”
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 24.08.2023 la 22:53
Actualizat pe 24.08.2023 la 22:53
Creierul este un organ foarte important. Este centrul de control al corpului care îți permite să te miști, să gândești, să simți, să respiri și multe altele. Deoarece creierul are o importanță atât de mare, este imperativ să îi oferi o abundență de combustibil și nutrienți pentru a-l ajuta să funcționeze corect și să rămână sănătos. Ce să mănânci ca să ai un creier sănătos. Recomandările făcute de prof. dr. Vlad Ciurea.
- Alimentele care mențin creierul sănătos
- Ce spune prof. dr. Vlad Ciurea
- Ce produse nu ar trebui să lipsească din alimentația ta
Alimentele pe care le consumăm joacă un rol important în structura și sănătatea creierului uman. Un studiu din 2019, publicat în Public Health Nutrition, a arătat că alimentele bogate în vitamine, minerale, antioxidanți, flavanoli, polifenoli și acizi grași omega-3 pot proteja creierul. Ele pot ajuta la îmbunătățirea memoriei, a concentrării și a sănătății generale a creierului.
Ce să mănânci ca să ai un creier sănătos
Alimentele care sunt bune pentru creier pot ajuta la menținerea sănătoasă a acestui organ crucial și pot îmbunătăți capacitatea de a face anumite sarcini mentale, cum ar fi memoria și concentrarea.
În calitate de centru de control al corpului tău, este responsabil să-ți mențină inima să bată și plămânii să respire și să-ți permită să te miști, să simți și să gândești. De aceea, consumul anumitor alimente pot ajuta creierul să se mențină într-o stare maximă de funcționare.
„Cea mai bună carne este carnea slabă de curcan şi peştele. Puţină slănină face bine, avem adicţie, iar ceapa roşie este formidabilă.
Nucile, mango și spanacul – acestea sunt antioxidanți, se duc în creier și mai fac ceva: dezvoltă niște substanțe, neurotransmițători, care sunt un fel de spiriduși care deschid căile optimismului. (…)
Creierul are niște părți care trebuie menajate, ca să poată funcționa. Creierul trebuie odihnit şi lăsat să se refacă. Una este să dormi, alta este să refaci creierul.
Mergeți la munte, mergeți pe câmpie, stați în iarbă verde, uitați-vă la soare, deschideți geamul dimineața. Toate acestea nu fac decât să îmbunătățească starea de funcționare a creierului.
Aer curat, apă cât mai curată, mișcare, înviorare. Mişcarea, exerciţiul fizic mișcă întreg organismul, se produce ca la locomotivă, când porneşti. Este o zonă în creier care pornește de dimineață și creierul are o funcționalitate.
În cazul celor care stau lipiți de scaun și numai la televizor, ei își reduc existența. Deci, mişcaţi-vă!„, a spus prof. dr. Vlad Ciurea, la Antena 3 CNN.
Ciocolata neagră și pudra de cacao, bune pentru creier
Ciocolata neagră și pudra de cacao sunt pline cu câțiva compuși care stimulează creierul, inclusiv flavonoide, cofeină și antioxidanți. Ciocolata neagră are un conținut de cacao de 70% sau mai mult. Aceste beneficii nu se văd la ciocolata obișnuită cu lapte, care conține între 10-50% cacao.
Flavonoidele sunt un grup de compuși vegetali antioxidanți. Flavonoidele din ciocolată se adună în zonele creierului care se ocupă de învățare și memorie. Cercetătorii cred că acești compuși pot îmbunătăți memoria și, de asemenea, pot ajuta la încetinirea declinului mental legat de vârstă.
Potrivit unui studiu efectuat pe peste 900 de persoane, cei care au mâncat ciocolată mai frecvent au avut rezultate mai bune într-o serie de sarcini mentale, inclusiv unele care implică memoria, în comparație cu cei care au mâncat-o rar. Ciocolata este, de asemenea, un stimulent legitim al dispoziției, potrivit cercetărilor. Un studiu a constatat că participanții care au mâncat ciocolată au experimentat sentimente pozitive crescute în comparație cu cei care au mâncat biscuiți.