Cum să faci cea mai bună varză călită! Ce condiment trebuie neapărat să adaugi în acestă rețetă simplă, rapidă și gustoasă
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 06.07.2023 la 12:10
Actualizat pe 06.07.2023 la 12:10
Varza călită este, cu siguranță, una dintre modalitățile preferate de mulți români pentru a mânca varza tocata. Această rețetă versatilă și sănătoasă poate fi și o garnitură sățioasă care poate fi servită cu aproape orice! Odată ce vei încerca acest preparat, vei reveni la el din nou și din nou.
- Rețetă simplă, rapidă și gustoasă de varză călită
- Ce condiment nu trebuie să lipsească
Dacă îți place savoarea pe care o obții atunci când călești varza, poți face in ea și o masă completă, prăjing și câțiva cârnați în aceeași tigaie. În rândurile de mai jos vei descoperi o rețetă simplă și gustoasă de varză călită cu gust ușor de unt și o aromă dulce caramelizată.
Rețetă simplă, rapidă și gustoasă de varză călită
Ingrediente:
- Varză – caută o varză fermă, fără pete maronii. Îndepărtează frunzele exterioare înainte de tăiere. Poți cumpăra, de asemenea, pungi de varză deja mărunțită pentru a economisi timp.
- Ulei de măsline – folosește un ulei de măsline obișnuit. Uleiul de avocado funcționează și el.
- Usturoi – folosește usturoi proaspăt tocat pentru cea mai bună aromă.
- Unt – ppțional, dar este recomandat pentru aromă! Majoritatea rețetelor de varză călită folosesc numai ulei sau amestecă untul cu ulei (este un mit că acest lucru scade punctul de fum al untului - nu este!). În schimb, în această rețetă adaugă unt spre sfârșitul gătitului, astfel încât să obții aceeași aromă, dar să nu riști să-l arzi.
- Oțet balsamic - e opțional, dar adaugă o aromă grozavă. De asemenea, puteți folosi oțet balsamic alb, oțet de cidru de mere sau suc proaspăt de lămâie.
- Sare de mare și piper negru - pentru aroma simplă.
Mod de preparare:
1. Toacă varza. Te întrebi cum să tai varza pentru prăjit? Este super simplu. Așeaz-o pe o masă de tăiat și folosește un cuțit ascuțit pentru a tăia varza în sferturi. Taie și atuncă tulpina, (dacă există), și miezul. La final, felizaă fiecare sfert subțire în bucăți.
2. Călește usturoiul. Încinge ulei de măsline într-o tigaie mare, adaugă usturoiul tocat și călește-l până se parfumează.
3. Adaugă varza mărunțită în tigaie și las-o la călit până se caramelizează.
4. Pune untul și/sau oțetul balsamic (dacă este folosit) și lasă totul pe foc încă un minut sau două. Vei obține o aromă dulce și untoasă!
5. Ia tigaia de pe foc și condimentează cu sare și piper după gust.
Poftă bună!
Citește și: Cât costă un kilogram de varză în piețe, în 2023. Românii au rămas surprinși de noile prețuri