Cum să fierbi ouăle, ca să nu li se crape coaja. Greșeala pe care trebuie să o eviți
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 03.08.2022 la 14:12
Actualizat pe 03.08.2022 la 14:14
De multe ori, atunci când punem ouăle la fiert, nici nu le adăugăm bine în recpient, în apa fierbine, că deja li s-a și crăpat coaja. Deși pare extrem de simplu să pregătești un mic dejun cu ouă fierte, nu e chiar așa. Sunt niște pași de care ar trebui să se țină cont, pentru ca operațiunea să fie una gusoasă și ouăle să aibă și consistența dorită.
- Cum să fierbi ouăle, ca să nu li se crape coaja
- Greșeala pe care trebuie să o eviți
Cui nu-i plac ouăle? Omletă, ouă ochiuri, fierte moi sau tari, ouăle sunt gustoase, dar și sănătoase. Mai mult, pentru că au puține calorii și importante calități nutritive, acestea ar trebui să facă parte din dieta oricărei persoane care vrea să slăbească într-un mod sănătos.
Cum să fierbi ouăle, ca să nu li se crape coaja
Ouăle fierte la micul dejun par să fie întotdeauna, o variantă rapidă. Deși pare extrem de simplu să le pregătești, ei bine, nu e chiar așa.
Fie că preferăm ouăle fierte moi, tari sau cleioase, ne dorim, ca atunci când le punem la fiert, sau chiar în timp ce acestea fierb, să nu li se crape coaja. Ca să nu se întâmple acest lucru, trebuie să urmăm un pas destul de simplu. În primul rând, ouăle nu trebuie să fie reci atunci când vrem să le punem la fiert, ci la temperatura camerei, așadar ar trebui scoase din frigider cu mai mult timp înainte de fierbere.
Ouăle se mai pot crăpa în timpul fierberii, și dacă le punem direct în apa fierbinte. Este total greșit acest lucru. Metoda corectă este aceea de a așeza ouăle în apa rece, iar după aceea să punem oala pe foc, la fiert.
Alte trucuri
- Dacă preferi ouăle fierte moi pentru micul dejun, trebuie să știi că ele se lasă să stea în apa fierbinte vreme de patru minute. Cele cleioase se fierb timp de șase minute, cele tari se lasă la fiert între 10-15 minute.
- Pentru a face ouă poșate, trebuie să spargi oul și să îl pui într-un vas mic ori chiar într-un pahar. Se toarnă apoi apa într-o oală și se pune pe foc. Atunci când începe să se formeze mici bule pe fundul apei, este momentul în care temperatura apei se apropie de punctul de fierbere;
- Pentru a curăța ușor ouăle de coajă, le poți pune în apa cu gheață;
Citește și Trucuri ca să ai un fier de călcat potrivit. Sigur nu știai multe dintre ele