De ce nu ar trebui să mănânci covrigi. Nu sunt recomandați nici în timpul postului: ”Toxici pentru sănătate”
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 02.08.2023 la 23:34
Actualizat pe 02.08.2023 la 23:34
Covrigii calzi ajung să fie o problemă pentru sănătate dacă sunt consumați în mod frecvent. Aceștia conțin o cantitate mare de sare și duce la mai multe afecțiuni.
- De ce nu ar trebui să mănânci covrigi
- Nu sunt recomandați nici în timpul postului
Covrigii sunt consumați de mulți români, fiind o alternativă ieftină și gustoasă. Dacă ești prea ocupat să gătești ceva sau să iei micul dejun acasă, în drumul spre serviciu covrigăriile se găsesc la orice pas. Totuși, nu sunt alimente atât de sănătoase precum ai fi crezut.
De ce să nu consumi covrigi calzi
Covrigii calzi sunt consumați zilnic de mii de români. Ei sunt o gustare delicioasă și se găsesc sub diverse forme, cu mac, susan, brânză, etc. Medicul Oana Ciuhureanu a anunțat că nu ar trebui să mănânci covrigi calzi fiindcă sunt toxici pentru sănătate.
Covrigii au multe calorii și sunt ajung să fie toxici pentru sănătate. Au un procent ridicat de sare și pot agrava bolile. Ei nu ar trebui să se regăsească în dieta zilnică a nici unui român, fiindcă ne putem expune la diferite probleme medicale.
Din punct de vedere caloric, un covrig poate ajunge la 300 de calorii, ceea ce este destul de mult. Valoarea sa nutrițională este destul de mică, astfel că organismul nu primesc nimic sănătos.
„Covrigul nu este o variantă sănătoasă. Un covrig conține aproximativ 300 de calorii, iar din punct de vedere nutrițional, este nul. Conținutul de făină, margarină, ulei, zahăr, sare și potențiatori de gust îl fac să fie chiar toxic pentru sănătate, iar o cantitate în exces poate pe viitor să ne dea multe probleme metabolice.
Dacă am mânca în fiecare zi un covrig ne putem alege cu hipertensiune, mai ales că au o cantitate foarte mare de sare. Totodată, la fel de bine şi cu diabet pentru că covrigii fac parte dintre alimentele cu indice glicemic mare și ne crește zahărul brusc în sânge, apoi scade la fel de brusc.
Cei din simigerii sunt chiar fierți în apă, cu zahăr și potențiator de gust și devin mult mai nocivi decât cei făcuți acasă. Deci, să optăm pentru cei făcuți acasă dacă ne poftă. Covrigii creează dependenţă. Această dependență vine de la conținutul de făină, zahăr și sare. Este o combinaţie letală, i-aș putea spune, care dăunează grav pentru sănătate.
Covrigii cu stafide, cu ciocolată, sau cu fel și fel de mezel în interior sunt mult mai periculoși decât cei cu semințe. Un covrig este echivalentul a trei felii de pâine. Îmi îndemn pacienții din punct de vedere nutriţional să aleagă o pâine din grâu dur, o pâine integrală, o pâine făcută în casă, o pâine cu maia, dar mare atenție, cantitatea este regula”, a spus medicul, Oana Ciuhureanu la Antena 3 CNN.
Ce alimente să eviți în timpul postului
Medicul a vorbit și despre alte alimente pe care să le eviți în timpul postului. Aici se includ clătitele, pateurile, gogoșile sau mezelurile vegetale care dăunează organismului.
Gogoșile, prin cantitatea lor de zahăr ajung să fie adevărate bombe calorice și devin un pericol pentru sănătate. Produsele vegetale conțin mulți potențiatori de gust, astfel că face alimentele nesănătoase. Dulciurile vegane conțin zahăr sau fructoză în exces.
„În ceea ce priveşte gogoşile, putem mânca una ocazional, pentru că şi ele sunt dăunătoare. Lucrurile făcute în casă și alimentele făcute în casă nu înseamnă că sunt mult mai sănătoase. Cantitatea de zahăr este imensă și în cazul lor și dacă sunt și prăjite, devin chiar o bombă calorică și un pericol pentru sănătate.
Cât despre clătite, nici ele nu sunt o variantă mai sănătoasă, pentru că sunt făcute din aluat prăjit.Trebuie să ţinem cont că aceşti covrigi sunt toxici și periculoși din cauza compoziției de gluten și amidon, iar dacă sunt consumați calzi, ei devin un pericol pentru mucoasa gastrică. De aceea, să-i consumăm reci, dacă tot optăm pentru ei.
În perioada postului ar trebuie să ne ferim de tot ce înseamnă pateuri vegetale sau mezeluri vegetale. Nu sunt de acord cu mezelurile, iar cele vegetale conțin foarte mulți potențiatori de gust.
În ceea ce priveşte dulciurile vegane, nici ele nu sunt recomandate. Dulciurile vegane au o cantitate destul de mare de zahăr, de foarte multe ori chiar fructoză, iar în exces nu este în regulă. Putem încerca ocazional terciul de ovăz sau batoanele cu ovăz. Recomandat este să le facem noi în casă pentru a pune o cantitate mai mică de zahăr și de a beneficia de o cantitate mai bună de fibre și nutrienți.
Totodată, dacă ne este poftă de dulce putem mânca o felie de pâine integrală cu dulceaţă făcută în casă”, a mai declarat medicul.
CITEȘTE ȘI: Ce conțin covrigii pe care îi luăm cu 2 lei de la orice covrigărie