Homepage » Actualitate » Interviu. Viața de după Colectiv. Povestea unui supraviețuitor, Alin Pandaru: ”Unii au reușit să iasă teferi, alții nu au mai ieșit deloc”

Interviu. Viața de după Colectiv. Povestea unui supraviețuitor, Alin Pandaru: ”Unii au reușit să iasă teferi, alții nu au mai ieșit deloc”

Georgiana Prodan

De Georgiana Prodan.
Publicat pe 23.01.2022 la 19:40 Actualizat pe 23.01.2022 la 20:08

S-a trezit dis-de-dimineață, a mers la serviciu și după program avea de gând să meargă, cu prietenii, la două concerte. Cel din Colectiv, unde avea să asculte pentru prima dată LIVE trupa Goodbye to Gravity și la un altul, la care, din nefericire, nu a mai ajuns, într-un alt club cunoscut din Centrul Vechi. Iată ce a povestit Alin Pandaru despre noaptea tragediei!

Interviu. Viața de după Colectiv. Povestea unui supraviețuitor, Alin Pandaru: ”Unii au reușit să iasă teferi, alții nu au mai ieșit deloc”

Viața de după Colectiv. Povestea unui supraviețuitor

instagram / Pandutzu

  • Alin Pandaru, despre incendiul de la Colectiv
  • Ce s-a schimbat, la șase ani de la tragedie
  • Supraviețuitorul, dezvăluiri cutremurătoare

Toată lumea îl cunoaște pe Alin Daniel Pandaru sub numele de Pandutzu. Este unul dintre cei mai cunoscuți vloggeri de la noi din țară, un împătimit al concertelor și unul dintre supraviețuitorii tragediei din data de 30 octombrie 2015. Are peste 12 ani de experiență în industria muzicii și media online ca jurnalist și creator de conținut online.

- România nu era pregătită să îngrijească persoane cu arsuri severe atunci când a avut loc tragedia de la Colectiv. Ce s-a schimbat acum, după mai bine de șase ani?

Nu prea s-a schimbat nimic, dimpotrivă, mi se pare că suntem mai rău decât eram acum șase ani, drept dovadă acum se întâmplă incendii în spitale, unde oamenii ar trebui să fie îngrijiți, în loc să moară arși de vii, ceea ce este și mai tragic decât poate ce s-a întâmplat la Colectiv, deși și acolo a fost, evident, o tragedie imensă, pentru că au murit foarte mulți oameni, dintr-un singur eveniment. Dar, dacă adunăm ce s-a întâmplat în ultimii doi ani prin spitalele românești, tot pe acolo ajungem. E trist, așa, că nu s-a învățat nimic.

Nu știu câți oameni și-au cumpărat detectoare de fum, extinctoare pe care să le aibă acasă, care să nu fie expirate, cele din mașină, la fel, să nu fie expirate de trei ani de zile și așa mai departe. Nu s-a învățat mare lucru din tragedia noastră.

- Amintirile, trăirile, frica, toate emoțiile pe care le-ai simțit în acea noapte a tragediei s-au mai estompat odată cu trecerea timpului?

Din fericire, nu am rămas cu sechele din punctul ăsta de vedere. Adică am putut să merg fără frică la concerte, la festivaluri, nici măcar acum cu pandemia nu am avut anxietatea de grup, cum ar veni. Nu am avut traumă din punctul ăsta de vedere și nu am rămas cu vreo frică, însă, de atunci, când merg pe undeva, mă uit să văd pe unde e ieșirea, îmi fac așa un plan, în cap, dacă ar fi să fie, pe unde să mă duc.

Oricum, în afară de mine, nu are nimeni grijă, în primul rând eu sunt responsabil de integritatea mea, deci eu trebuie să fiu foarte atent.

- Să ne întoarcem puțin în timp. În ce parte a clubului te aflai atunci când a izbucnit focul și cum ai reușit să ieși?

Eram un pic mai aproape de ieșire, față de restul persoanelor, însă nu știu dacă a fost neapărat relevant, pentru că erau persoane care erau în același loc ca mine și unii au reușit să iasă teferi, iar alții nu au mai ieșit deloc. A fost mai mult vorba de viteza de reacție pe care a avut-o fiecare și de noroc, sau poate un pic mai mult de noroc, dacă e s-o luăm așa.

S-a întâmplat totul atât de repede, încât fiecare secundă a contat. Au fost și oameni super bine făcuți care nu au mai ieșit de acolo. Și oameni mai firavi care au ieșit fără nicio rană, nicio arsură. Nu conta că ești mic, că ești mare, dacă sunt o grămadă de oameni peste tine, nu prea mai ai ce să faci. Sau dacă te intoxici cu fum.

- Ce ai făcut tu în ziua în care a avut loc tragedia și ce ai fi făcut în cazul în care ar fi fost ultima, așa cum a fost pentru cei 65 de tineri? Care este ultima persoană căreia i-ai fi telefonat?

În ziua respectivă am fost, ca orice om, la birou, mi-am făcut treaba, lucram la vremea respectivă la o publicație, un site de muzică. Pregăteam știrile pentru ziua respectivă și planul era ca pe seară să merg în Colectiv, inițial, la concert, după care, mai pe seară, la un alt concert, într-un alt club. Ăsta era planul inițial. Numai că n-am mai ajuns și în partea cealaltă.

Probabil că n-aș mai fi mers la birou dacă știam că e ultima zi. M-am gândit, am avut și eu gândurile astea oricum, mai ales în perioada în care vedeam știri cu oameni care au murit. Erau o grămadă de reportaje pe vremea respectivă, cu fiecare victimă. Dacă aș fi fost și eu unul, m-am gândit, ce s-ar fi spus despre mine?

Nu aș fi avut regrete, pentru că și până atunci, dar mai ales acum, după, m-am bucurat de viață. Făcusem și până atunci o grămadă de lucruri, dar mi-ar fi părut rău să nu trăiesc ce am trăit în ultimii șase ani. Ce nu știi că urmează nu te afectează.

Chiar și dacă se întâmplă mâine, sunt în aceeași poziție. Evident, cu părinții mei aș fi dorit să vorbesc, să le spun câte ceva dacă ar fi fost să am posibilitatea asta.

- Revenind la noaptea tragediei, tu ai tras o sperietură zdravănă când ai văzut focul lângă tine, pe stâlp, însă după ce ai ieșit, tu oarecum ai devenit erou și pentru alții. Cum ai reacționat când ai văzut tinerii care se luptau, pur și simplu, pentru viața lor?

Am făcut ceea ce ar fi făcut oricine. În condițiile alea, oricum e starea de șoc și așa sunt eu făcut să încerc să ajut. Dacă eu am reușit să ies de acolo, scopul meu principal a fost să nu blochez ieșirea, să poată ieși și alții. Apoi m-am îndepărtat de zonă, după ce s-au mai ”liniștit” lucrurile m-am întors, am văzut că era lume blocată acolo și am încercat să îi ajut pe oamenii care erau blocați.

- Cum ai crezut că vor evolua lucrurile din momentul izbucnirii incendiului? Te-ai gândit vreo clipă la o asemenea tragedie?

Nu am avut timp să gândesc, pur și simplu nu mă gândeam că o să fie atât de grav. Odată ce am ieșit, nu m-am gândit că o să fie chiar atât de gravă situația și că o să fie atât de multe victime. Mă gândeam că o să ieșim cu toții de acolo și că o să facem mișto că a luat foc Colectiv și nu se mai ținea a doua zi concertul. Scopul era să ajut cât mai multă lume și să îmi găsesc prietenii cu care mă întâlnisem acolo. În momentele alea, ești pe pilot automat, intervine adrenalina, tot.

Ce s-a întâmplat în clubul Colectiv pe 30 octombrie 2015

Incendiul din clubul Colectiv a avut loc în noaptea de vineri, 30 octombrie 2015. Incendiul de proporții a izbucnit în timpul unui concert gratuit al trupei Goodbye to Gravity. Din nefericire, au decedat un număr de 64 de persoane.

A fost provocat de către artificiile folosite în timpul concertului. 26 de persoane au murit chiar în incinta clubului, într-o fostă hală a fabricii Pionierul, o persoană a murit în drum spre spital, iar ceilalți tineri s-au stins din viață în unitățile spitalicești.

Ce sentințe s-au dat în dosarul Colectiv

Chiar în a doua zi, pe 31 octombrie 2015, s-a deschis o anchetă penală. Pe atunci, au fost deschise trei fronturi penale și au fost arestate 11 persoane. Sentința definitivă în acest dosar a fost amânată pentru data de 3 martie 2022.

Fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani şi 6 luni de închisoare, pentru abuz în serviciu.

Primele condamnări s-au pronunţat în luna decembrie, anul 2019:

Cristian Popescu-Piedone (fost primar al sectorului 4) – 8 ani şi 6 luni de închisoare;
Alin George Anastasescu (patron Colectiv): 11 ani şi 8 luni de închisoare cu executare
Costin Mincu (patron Colectiv): 11 ani şi 8 luni de închisoare;
Cătălin Paul Gancea (patron Colectiv): 11 ani şi 8 luni de închisoare;
Antonina Radu (pompier ISU): 9 ani şi 2 luni de închisoare;
George-Petrică Matei (pompier ISU): 9 ani şi 2 luni de închisoare;
Aurelia Iofciu (Primărie Sector 4): 8 ani de închisoare;
Luminiţa Larisa Ganea (Primărie Sector 4): 7 ani de închisoare;
Sandra Ramona Moţoc (referent superior Primărie Sector 4): 3 ani de închisoare cu suspendare
Daniela Ioana Niţă (patron firmă de artificii): 12 ani şi 8 luni de închisoare;
Cristian Mihai Niţă (patron firmă de artificii): 3 ani şi 6 luni de închisoare;
Viorel Zaharia – pirotehnist – 9 ani şi 8 luni de închisoare;
Marian Moise – pirotehnist – 10 ani de închisoare.
Clubul Colectiv SRL – 470 de zile amendă, cu o sumă corespunzătoare de 5.000 de lei pentru ziua de amendă şi confiscarea sumei de 62.298 de lei
Golden Ideas Fireworks Artists SRL – 470 de zile amendă, cu o sumă corespunzătoare de 5.000 de lei pentru ziua de amendă
SC Noran Prompt Serv SRL – confiscarea sumei de 147.133 de lei

Citește și: Loredana Groza, tribut pentru cei 65 de morți din Colectiv! Ce a făcut jurata X Factor în ziua tragediei: ”Suflete nevinovate”

În articolul
Interviu. Viața de după Colectiv. Povestea unui supraviețuitor, Alin Pandaru: ”Unii au reușit să iasă teferi, alții nu au mai ieșit deloc”
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Știrile Antena Stars. Caz șocant! Un influencer și-a lăsat copilul să moară de foame. Micuțul s-a stins din viață la doar o lună după ce a venit pe lume / VIDEO
Emisiuni TV • la 19:54
Știrile Antena Stars. Caz șocant! Un influencer și-a lăsat copilul să moară de foame. Micuțul s-a stins din viață la doar o lună după ce a venit pe lume / VIDEO
  • Un tată și-a folosit fiul drept cobai, la doar o lună de viață
  • Micuțul a fost înfometat
  • Bebelușul avea o lună când a murit
Acces Direct. Ovidiu nu poate să-și vadă fiica din cauza iubitei. Tatăl nu este trecut în certificatul de naștere al fetei: ”Încă nu e divorțată” / VIDEO
Emisiuni TV • la 19:34
Acces Direct. Ovidiu nu poate să-și vadă fiica din cauza iubitei. Tatăl nu este trecut în certificatul de naștere al fetei: ”Încă nu e divorțată” / VIDEO
  • Ovidiu nu poate să-și vadă fiica din cauza iubitei
  • Tatăl nu este trecut în certificatul de naștere al fetei
Știrile Antena Stars. Informații de ultima oră despre starea de sănătate a uneia dintre cele mai controversate apariții din showbiz, Naomy: "Se luptă..." / VIDEO
Emisiuni TV • la 19:29
Știrile Antena Stars. Informații de ultima oră despre starea de sănătate a uneia dintre cele mai controversate apariții din showbiz, Naomy: "Se luptă..." / VIDEO
  • Naomy, în stare gravă la spital
  • Apropiații spun că personajul controversat ar fi în comă
Știrile Antena Stars. Clipe de panică pentru un artist de la noi. A fost atacat de un urs: "Am aruncat telefonul..." / VIDEO
Emisiuni TV • la 19:04
Știrile Antena Stars. Clipe de panică pentru un artist de la noi. A fost atacat de un urs: "Am aruncat telefonul..." / VIDEO
  • Clipe de panică pentru Cristi de la Haiducii
  • Artistul a fost atacat de un urs
  • Cum s-a petrecut totul
Știrile Antena Stars. Ce pensie încasează lunar Elena Merișoreanu. Ce părere are artista despre banii pe care îi câștigă: "Ne place să trăim bine..." / VIDEO
Stiri interne • la 18:33
Știrile Antena Stars. Ce pensie încasează lunar Elena Merișoreanu. Ce părere are artista despre banii pe care îi câștigă: "Ne place să trăim bine..." / VIDEO
  • Ce pensie are Elena Merișoreanu
  • Câți bani încasează lunar vedeta
Mai multe drone militare, observate de Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu. Parchetul Militar a fost sesizat
Stiri interne • la 18:18
Mai multe drone militare, observate de Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu. Parchetul Militar a fost sesizat
  • Mai multe drone militare, observate de Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu
  • Parchetul Militar a fost sesizat
Vezi toate știrile noi
Recomandări
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui erau banii
recomandare pe observatornews.ro
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui erau banii
Detalii incredibile despre înmormântarea de lux a lui Costel Corduneanu! Ce s-a aflat despre mormântul „Stăpânului Moldovei”
recomandare pe as.ro
Detalii incredibile despre înmormântarea de lux a lui Costel Corduneanu! Ce s-a aflat despre mormântul „Stăpânului Moldovei”
Viaţa bate filumul! Cu cine şi-a refăcut viaţa văduva lui Sergiu Nicolaescu. Este un apropiat al marelui actor şi regizor!
Romania TV
Viaţa bate filumul! Cu cine şi-a refăcut viaţa văduva lui Sergiu Nicolaescu. Este un apropiat al marelui actor şi regizor!
Pune o linguriţă cu zahăr în maşina de spălat. Trucul genial pe care ar trebui să-l ştie toate gospodinele!
Romania TV
Pune o linguriţă cu zahăr în maşina de spălat. Trucul genial pe care ar trebui să-l ştie toate gospodinele!
În ce să investeşti 5.000 de lei, ca să câştigi 500 de lei pe an. Economist: "Pierdem bani, dacă îi ţinem în bănci"
recomandare pe antena3.ro
În ce să investeşti 5.000 de lei, ca să câştigi 500 de lei pe an. Economist: "Pierdem bani, dacă îi ţinem în bănci"
Horoscop 17 aprilie 2024. Vărsătorii au parte de noroc pe toate planurile, Peștii sunt dezamăgiți în dragoste
recomandare pe antena3.ro
Horoscop 17 aprilie 2024. Vărsătorii au parte de noroc pe toate planurile, Peștii sunt dezamăgiți în dragoste
Testul simplu care îţi arată dacă uleiul de măsline este autentic sau fals. Așa poți afla imediat dacă este contrafăcut
recomandare pe antena3.ro
Testul simplu care îţi arată dacă uleiul de măsline este autentic sau fals. Așa poți afla imediat dacă este contrafăcut
Ce cantitate de dressing se pune într-o salată de verdețuri. Ingredientul care îmbunătățește aroma acră
recomandare pe playtech.ro
Ce cantitate de dressing se pune într-o salată de verdețuri. Ingredientul care îmbunătățește aroma acră
Horoscop Minerva până pe 15 mai 2024. Cele două zodii care vor câștiga bani mulți
recomandare pe playtech.ro
Horoscop Minerva până pe 15 mai 2024. Cele două zodii care vor câștiga bani mulți
Este doliu în lumea interlopă. A murit Costel Corduneanu
recomandare pe redactia.ro
Este doliu în lumea interlopă. A murit Costel Corduneanu
Cine a fost Costel Corduneanu, interlopul care a luptat pentru România la Jocurile Olimpice. Fostul sportiv a murit din cauza unor probleme la inimă
recomandare pe redactia.ro
Cine a fost Costel Corduneanu, interlopul care a luptat pentru România la Jocurile Olimpice. Fostul sportiv a murit din cauza unor probleme la inimă
Horaţiu Moldovan a dat lovitura! Cum arată artista din România care l-a cucerit pe fotbalistul de la Atletico
recomandare pe Ciao.ro
Horaţiu Moldovan a dat lovitura! Cum arată artista din România care l-a cucerit pe fotbalistul de la Atletico
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
recomandare pe shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
FOTO. Manechinul arată fabulos, dar face pușcărie pentru că a mințit că e gravidă!
recomandare pe ProSport.ro
FOTO. Manechinul arată fabulos, dar face pușcărie pentru că a mințit că e gravidă!
Cutremur în lumea interlopă! A murit Costel Corduneanu de la Iași
recomandare pe bzi.ro
Cutremur în lumea interlopă! A murit Costel Corduneanu de la Iași
Alexia Eram, despre căsătoria cu Mario Fresh: „Mă văd căsătorită, cu un copil și o carieră frumoasă!”
recomandare pe bzi.ro
Alexia Eram, despre căsătoria cu Mario Fresh: „Mă văd căsătorită, cu un copil și o carieră frumoasă!”
Este vestea zilei pentru românii care primesc salariu
recomandare pe dailybusiness.ro
Este vestea zilei pentru românii care primesc salariu
Anunțul momentului legat de alocațiile din luna mai
recomandare pe dailybusiness.ro
Anunțul momentului legat de alocațiile din luna mai
4 perechi de zodii care sunt flăcări gemene
recomandare pe Jurnalul.ro
4 perechi de zodii care sunt flăcări gemene
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13 iUmor și Denisa Drăgan au o fetiță de 5 luni
recomandare pe a1.ro
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13 iUmor și Denisa Drăgan au o fetiță de 5 luni
Close