La câte grade se coace cozonacul în cuptorul electric. Ce trebuie să faci să se rumenească uniform
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 29.11.2024 la 13:56
Actualizat pe 29.11.2024 la 13:56
Un cozonac perfect copt și rumenit se obține foarte ușor, dacă respecți câteva reguli importante. Ai nevoie doar de o rețetă bună și un cuptor electric, care să aibă funcțiile necesare pentru a-l coace ca la cofetărie. Iată ce trebuie să faci.
- Cum să coci cozonacul uniform
- Cât timp trebuie să îl ții în cuptor
Decembrie este luna cozonacilor. Nu există sărbători de iarnă fără mirosul de cozonac cald în casă, iar românii caută din ce în ce mai multe trucuri pentru a reuși să gătească un cozonac la fel ca cel cumpărat de la cofetărie.
La ce temperatură se coace un cozonac
Cozonacul poate fi mai greu de copt decât alte aluaturi, pentru că este mai gros și mai consistent. De cele mai multe ori, se coc doar capetele, iar interiorul rămâne moale. Toate acestea se întâmplă pentru că nu folosești temperatura corespunzătoare, iar aluatul se arde.
Așadar, este important de știut că trebuie ai setezi cuptorul electric pe o temperatură de maxm 180 de grade Celsius, cea optimă fiind de 170 de grade Celsius. În cazul unui cuptor pe gaz, temperatura optimă crește până la 190 de grade Celsius.
Indiferent de tipul de cuptor pe care îl alegi, electric sau pe gaz, este recomandat să bagi tava cu cozonac abia după ce acesta a fost preîncălzit. Astfel căldura va fi uniformă și nu vor exista părți ale cozonacului arse sau necoapte.
De asemenea, pentru a păstra fundul cozonacului impecabil este recomandat să folosești hârtie de copt, căci adesea aluatul se lipește de tavă.
Ce să faci să se rumenească uniform
Cozonacul copt corect trebuie să aibă aceeași culoare pe toată suprafața și o crustă crocantă, indiferent de aroma pe care o adaugi. Ei bine, pentru a obține această textură este important să folosești ventilația.
Această funcție a cuptorului va ajuta căldura să se distribuie uniform și creează condițiile perfecte de coacere pentru cozonac. Nu există un timp anume în care cozonacul trebuie să fie ținut în cuptor, ci până când trece testul scobitorii.
Citește și: Cel mai scump panettone care a fost vândut vreodată. Este învelit în aur, iar prețul este uriaș