La ce mezeluri trebuie să renunți dacă vrei să reduci riscul de demență! Cercetătorii de la Harvard îți spun cu ce alimente poți să le înlocuiești
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 09.01.2025 la 20:35
Actualizat pe 09.01.2025 la 20:35
Demența este o boală din ce în ce mai des întâlnită în zilele noastre. Vestea bună este că riscul de a te îmbolnăvi poate fi redus foarte ușor, iar alimentația joacă un rol foarte important. Iată la ce mezeluri trebuie să renunți și cu ce poți să le înlocuiești.
- Cât de importantă este alimentația pentru a reduce demența
- Ce spun specialiștii despre mezeluri
Știm cu toții că alimentația este foarte importantă când vine vorba despre sănătate și boli. Multe dintre afecțiuni sunt generate de un stil de viață nesănătos, astfel că specialiștii trag un semnal de alarmă.
La ce mezeluri trebuie să renunți ca să reduci riscul de demență
Consumul de mezeluri este o ”plăcere nevinovată” pentru multe persoane, inclusiv în România. Acestea pot fi dăunătoare sănătății și pot crește semnificativ riscul de a face demență. Din acest motiv, specialiștii recomandă renunțarea la mezeluri în totalitate.
Mai exact, dacă două porții de carne roșie procesată pe săptămână poți să crești riscul de demență cu 14%. Cercetătorii le recomandă celor care iubesc carnea roșie să o consume pe cea neprocesată, căci aceasta nu este dăunătoare.
De asemenea, mezelurile pot fi înlocuite cu alimente care te ajută să reduci și mai mult riscul de a face demență. Acestea pot fi nuci, tofu sau fasole. S-a descoperit că ele reduc pericolul cu 23%, dar și au și o mulțime de alte beneficii, inclusiv pentru memorie.
De ce este nocivă carnea roșie procesată
Cercetătorii de la Harvard au transmis că pericolul se află în carnea roșie procesată, spre deosebire de cea neprocesată, despre care nu s-a constat că ar exista astfel de riscuri. Ei bine, de vină ar fi sarea și conservanții folosiți pentru a da gust mezelurilor. Deși de multe ori sunt delicioase, savoarea lor este dată de ingrediente care pot să dăuneze serios sănătății oamenilor.
Citește și: De ce nu trebuie să mănânci mezeluri la micul dejun. Ce spun specialiștii