Motivul pentru care amețim atunci când ne ridicăm. Ce spun specialiștii
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 30.03.2023 la 08:49
Actualizat pe 30.03.2023 la 08:49
Te-ai simțit vreodată amețit atunci când te-ai ridicat brusc?! S-ar putea să-ți dai seama că ai un astfel de simptom când te ridici prea repede. Chair dacă acest lucru se întâmplă din când în când, cu siguranță este dezamăgitor. Iată ce spun specialiștii despre motivul pentru care amețim atunci când ne ridicăm.
- De ce amețim atunci când ne ridicăm?
- Ce spun specialiștii
Potrivit specialiștilor, acest fenomen se numește hipotensiune ortostatică sau hipotensiune posturală. Deși numele ar putea sugera că este vorba despre ceva complicat, explicația acestor denumiri este mai puțin complicată. Potrivit Academiei Americane a Medicilor de Familie, hipotensiunea ortostatică este o formă de tensiune arterială scăzută care apare atunci când stați în picioare, deoarece modificarea gravitației face ca sângele să se acumuleze în picioare pentru o perioadă scurtă de timp.
De ce amețim atunci când ne ridicăm?
Pentru majoritatea, această schimbare de jos în picioare trece neobservată. Pentru unii, totuși, această scădere rapidă a tensiunii arteriale se simte destul de ciudat având simptome ca: amețeală, vedere încețoșată, și chiar stare de leșin. De cele mai multe ori, senzația de amețeală când te ridici este doar temporară, cauzată de ceva care este destul de ușor de corectat. Cu toate acestea, poate duce la o cădere periculoasă și poate fi, de asemenea, un semn ale unor probleme de sănătate, așa că este important să spuneți medicului dumneavoastră dacă aveți frecvent astfel de simptome.
Așa cum spuneam și mai devreme, astfel de stări apar pentru că trecerea într-o poziție verticală face ca sângele să se acumuleze temporar în partea inferioară a corpului, ceea ce duce la o scădere ușoară a tensiunii arteriale.
Până la 20% dintre persoanele de peste 65 de ani prezintă un anumit grad de hipotensiune ortostatică. „Dacă este ocazional, acest lucru nu trebuie tratat agresiv”, spune dr. Christian Ruff, cardiolog la Spitalul Brigham and Women's afiliat la Harvard. „Dar dacă simți că ați putea cădea sau că îți afectează calitatea vieții, atunci ar trebui să fiți evaluat”.
Potrivit specialiștilot, există medicamente pentru a trata hipotensiunea ortostatică dacă acest lucru este necesar.
Sfaturi pentru a preveni amețeala severă atunci când te ridici
- Bea multă apă, aproximativ 6-8 pahare apa/zi. Este important să ai în corp o cantitate suficientă de lichide care să ajute mecanismele de reglare a presiunii sangvine.
-
Încercați să vă ridicați încet și să acordați corpului dumneavoastră timp să se adapteze. Acest lucru poate fi deosebit de important atunci când vă ridicați din pat dimineața, deoarece acesta este momentul în care tensiunea arterială este deja la cel mai scăzut nivel.
-
Încearcă să nu stai în locuri unde e exagerat de cald. Căldura poate duce la transpirație excesivă și la deshidratare. Deshidratarea afectează capacitatea corpului de a-și regla temperatura și reduce volumul sanguin, ceea ce poate scădea tensiunea arterială. Acest lucru face ca amețelile să fie mai probabile când stați în picioare.
-
Poate ați auzit că, în timp, consumul excesiv de alcool poate duce la hipertensiune arterială. Dar să știți că, pe termen scurt, consumul de alcool poate duce și la scăderea tensiunii arteriale, ceea ce vă crește riscul de hipotensiune ortostatică. Acest lucru se datorează faptului că vă îngustează vasele de sânge și încetinește fluxul sanguin.
Citește și: Ce ceaiuri trebuie să bei în funcție de problemele cu care te confrunți. Cel de ghimbir, bun pentru digestie