Mucenici de post. Patru rețete simple și rapide
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 08.03.2022 la 18:13
Actualizat pe 08.03.2022 la 18:13
Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sebastia are loc chiar mâine, pe data de 9 martie, la doar o zi după Ziua Internațională a Femeii. Iată patru rețete din care te poți inspira pentru a găti cei ami delicioși mucenici de post pentru toată familia ta! Urmează acești pași extrem de simpli!
- Mucenici de post fierți, dupa reteța muntenească
- Mucenici moldovenești de post umpluți cu nucă
- Cei mai pufoși mucenici moldovenești de post
Din popor, de sute de ani, se spune că mâine, pe data de 9 Martie, când se sărbăttoresc cei 40 de Mucenici din Sebastia, se deschid mormintele și porțile Raiului.
Din acest motiv, gospodinele din toată țara obișnuiesc să pregătească câte 40 de mucenici.
Mucenici moldovenești de post - rețeta clasică
Ingrediente
Pentru aluat:
- 900 g faina
- 600 ml apa
- 200 ml ulei
- 200 g zahar pudra
- un praf de sare
- vanilie
- coaja de lamaie
- 50 g drojdie proaspata
Pentru uns:
- cca. 80-100 ml miere
- cca.80-100 g nuca
- ulei pentru blatul de lucru
Mod de preparare
Inițial, apa călduță se amestecă cu drojdia și cu o cantitate de o lingură de zahăr. Se adaugă și restul de zahăr ulterior, uleiul, dar și sarea, vanilia și coaja de lămâie, împreună cu jumătate din cantitatea de făină.
Se amestecă continuu și se adaugă treptat și restul de făină. Se frământă și se lasă o oră la dospit. Aluatul se împarte în patru bucăți egale și din fiecare bucățică se formează o baghetă. Se răsucesc baghetele și se modelează în formă de melc.
Se coc aproximativ un sfert de oră la temperatura de 180 de grade Celsius. Ulterior se ung cu ou, cu miere topită și se presară nucă.
Cei mai pufoși mucenici moldovenești de post
Ingrediente
- 700 grame de faina alba de grau
- 300 ml apa carbogazoasa
- 100 ml de suc de portocale
- 100 ml ulei de floarea soarelui
- 80 grame de zahar
- 2 plicuri de zahar vanilat
- o lingurita de sare
- o lingurita de praf de copt
- un cub de drojdie proaspata
- coaja de la o portocala
- o lingura de esenta de vanilie
Pentru sirop:
- 300 ml apa
- 100 grame de zahar
- coaja de la o portocala
- esenta de portocale
Pentru uns:
- 200 grame de nuca
- 2 linguri de miere
- o lingura de ulei
Mod de preparare
Se cerne făina, se adaugă sarea și praful de copt și se amestecă foarte bine. Se face în mijloc o adâncitură și se adaugă și praful de copt. Se amestecă 200 de mililitri de apă cu drojdia, cu o lingură de zahăr și câteva linguri de făină.
Această compoziție se lasă la loc călduț până când își dublează volumul. Separat se amestecă 200 de mililitri de apă cu restul de zahăr și cel vanilat. Se pune la foc câteva minute, se lasă la răcit și se adaugă sucul de portocale, esența de vanilie, coaja rasă și uleiul.
În adâncitură se adaugă aluatul cu drojdie și se amestecă bine, apoi se frământă aluatul rezultat. Se lasă la dospit până când își dublează volumul și apoi se formează mucenicii. Se lasă la cuptor, la 180 de grade, apoi se ung cu ulei și se mai lasă timp de 20 de minute la cuptor.
Se toarnă pe deasupra siropul și se presară și nuca mărunțită.
Mucenici moldovenești de post umpluți cu nucă
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 650 g făină 000
- 80 g unt min.82%
- 300 ml lapte
- 2 ouă
- 100 g zahăr pudră
- 25 g drojdie proaspătă sau 7 g drojdie uscată
- un praf bun de sare
- zahăr vanilat sau esență de vanilie
- coaja de la o lămâie
Pentru umplutură:
- 150 ml lapte
- 100 g nucă
- 100 g stafide
- 50 g zahăr
- un praf bun de sare
- zahăr vanilat sau esență de vanilie
- coaja de la o lămâie
Pentru decor:
- 1 gălbenuș
- 1 lingură de lapte
- 150 g nucă
- 100 g miere
Mod de preparare:
Aluatul se prepară urmând aceiași pași ca la rețetele anterioare.
Toate ingredientele pentru umplutura cu nucă se pun într-un vas și se lasă la fiert. După răcire, compoziția se împarte în bucăți egale pentru fiecare mucenic. Peste fiecare fâșie de aluat se pune compoziția cu nucă și se formează mucenicii.
Mucenicii se lasă în tavă la dospit timp 10-15 minute și apoi se coc în cuptorul preîncins la 180° C.
Mucenici de post fierți, dupa reteța muntenească
Ingrediente:
- 100 g mucenici pentru fiert
- 150 g zahar
- 100 g nuca
- 1 lingurita extract de vanilie sau 1 plic de zahar vanilat
- 1 varf de cutit de scortisoara macinata sau ½ de baton
- un praf de sare
- cate o lingurita buna de coaja rasa de lamaie si de portocale
Mod de preparare:
Zahărul, coaja de lămâie și de portocale, vanilia, scorțișoara și un vârf de cuțit de sare se amestecă într-o cratiță. Se adaugă un litru de apă și se lasă la fiert. Între timp, se prăjește nuca în tigaie.
Se adaugă mucenicii în siropul care fierbe, până când se umflă. Se pun în farfurii și se presară nucă și sunt gata de servit.
Citește și: Prăjitură cu dovleac copt și nucă. Reteță simplă pentru un desert delicios