O nouă variantă COVID-19 se răspândește rapid. În Rusia au fost confirmate primele cazuri. Cum se manifestă Arcturus
De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 20.04.2023 la 11:28
Actualizat pe 20.04.2023 la 11:28
Specialiștii privesc cu îngrijorarea evoluția cazurilor din întreaga lume cu Arcturus, noua variantă COVID-19, despre care se spune că este mult mai puternică. Primele cazuri din lume au apărut în Asia, mai exact în India. Situația este îngrijorătoare și în Europa, asta pentru că în Rusia au fost semnalate cazuri de infectare cu Arcturus.
- O nouă variantă COVID-19 se răspândește rapid
- Cum se manifestă Arcturus
Specialiștii au identificat o nouă variantă de COVID-19, mult mai puternică decât Omicron, cea care a afectat și România.
Cu toate că, la nivel mondial, cazurile de COVID-19 au scăzut, Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă și spune că noua variantă poate fi mult mai periculoasă.
În Rusia se răspândește noua variantă de COVID-19
Cercetările arată că Arcturus a apărut în urmă cu câteva luni și a provocat panică în India, acolo unde s-a răspândit rapid. Specialiștii spun că primele cazuri au apărut în Asia încă de la finalul lunii ianuarie, iar noua variantă este mult mai periculoasă decât Omicron.
India, prima serie serios afectată de noul val de COVID-19, a luat deja primele măsuri, printre care instituirea codului roșu și obligativitatea purtării măștii în spațiile publice.
Nu doar India se confruntă cu un număr mare de infectări, ci și Rusia. Autoritățile au anunțat că se așteaptă ca la sfârșitul lunii mai, Arcturus să se răspândească rapid. Și în alte țări din Europa au apărut primele cazuri, mai exact în Germania, Marea Britanie și Spania.
Cum se manifestă Arcturus
Noutatea care îi sperie pe specialiști constă în faptul că Arcturus poate da conjunctivită, ceea ce până acum nu s-a mai întâlnit la variantele precedente de COVID-19.
Specialiștii spun că boala poate avea aceleași simptome ca Omicron, și anume febră, dureri de cap ori tuse, în cazul copiilor.
Studiile arată că până la finalul lunii februarie, Arcturus a provocat 0,21% din cazuri, iar creșterea s-a înregistrat în martie, atunci când noua variantă a reprezentat 3,96% din cazuri.
Medicii mai spun că Arcturus ar putea fi și mai periculoasă decât Delta, asta pentru că, în timp, ar putea suferi mutații, în condițiile în care în Statele Unite ale Americii, au fost descoperite 7 variante care sunt monitorizate de specialiști.
Citește și: E oficial! Adevărul despre pandemie și COVID 19 va fi făcut public