Rețetă de prăjitură deșteaptă cu vanilie și lămâie. Desertul care îți amintește de copilărie
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 24.01.2023 la 14:17
Actualizat pe 24.01.2023 la 14:17
Există multe prăjituri care ne duc cu gândul înapoi în copilărie, iar prăjitura deșteaptă cu vanilie și lămâie este, cu siguranță, una dintre ele. Rețeta este simplă și ai nevoie de doar câteva ingrediente pentru a prepara unul dintre cele mai bune deserturi pentru toată familia.
- Rețetă de prăjitură deșteaptă cu vanilie și lămâie
- Un desert de care te vei îndrăgosti imediat
Cu toții am auzit de prăjitura deșteaptă în mai multe combinații, aceasta fiind gătită atât cu ciocolată, cât și cu fructe. Însă, una dintre alegerile de care te vei îndrăgosi iremediabil este cea cu vanilie și lămâie. Acest desert îți va aminti de copilărie și de timpul petrecut la bunici, pentru că este preparată de mulți ani.
Rețetă de prăjitură deșteaptă cu vanilie și lămâie
Prăjitura deșteaptă este desertul de care am auzit cu toții, însă câți am încercat combinația cu lămâie și vanilie? Chiar dacă ciocolata pare alegerea cea mai bună, această combinație te va cuceri imediat. Ai nevoie de puține ingrediente și puțin timp la răbdare.
Ingrediente
- 10 ouă
- 250 grame de unt
- 250 grame de făină albă
- 250 grame de zahăr
- 1 litru de lapte
- coaja de lămâie
- praf de sare
- vanilie
Mod de preparare
Pentru început, trebuie să separi ouăle în gălbenușuri și albușuri. Galbenușurile se amestecă cu praful de sare și se amestecă, apoi se lasă până când culoarea se aprinde. Apoi, albușurile se bat spumă și se pun deoparte.
După ce au stat câteva minute, putem să adăugam zahăr peste gălbenușuri și se bat până se topește zahărul complet, iar crema devine pufoasă. Ulterior se adaugă treptat untul topit. Pasul următor este să adaugi laptele, vanilia, lămâia și se amestecă bine cu un mixer sau tel.
Albușul de adaugă treptat în două jumătăți, după prima jumătate se amestecă ușor de jos în sus, apoi partea a doua și continui să amesteci ușor. La final, trebuie să rezulte o compoziție destul de lichidă, pe care o vei turna într-o tavă tapetată, în formă dreptunghiulară, de mărimea 35 x 25.
Tava se bagă în cuptor la 160 de grade și se coace timp de 50 de minute. Apoi, se scoate din cuptor și se lasă la răcit. Înainte să o tai, trebuie să stea aproximativ 2 sau 3 ore la cuptor. Înainte să bagi cuțitul, trebuie să îl bagi în apă caldă fără să îl usuci. La final se dă cu zahăr pudră.
Citește și: Rețetă de prăjitură fantezie. Este delicioasă și ușor de preparat