România, în fața unui potențial focar de malarie. Avertismentul de ultimă oră al medicilor de la spitalul "Victor Babeş": "Considerăm că este posibil"

De Oana Vacarusi.
Publicat pe 14.07.2025 la 19:25
Actualizat pe 14.07.2025 la 19:25
Specialiștii în boli infecțioase nu exclud posibilitatea unui focar local de malarie în România, după confirmarea primului caz fără istoric de călătorie din ultimele decenii. Un bărbat de 69 de ani, care nu a părăsit țara, a fost diagnosticat după ce a ajuns la spital cu probleme digestive. Acum este stabil și ar putea fi externat în curând.
- România ar putea înregistra un focar local de malarie
- Avertismentul de ultimă oră al medicilor de la spitalul "Victor Babeş"
Cu mai puțin de o săptămână în urmă un caz de malarie a fost confirmat în București. Ceea ce atrage atenția în acest caz este faptul că pacientul nu ar fi călătorit recent în afara țării, ceea ce ridică semne de întrebare în privința modului în care ar fi contractat boala.
România ar putea înregistra un focar local de malarie
Malaria a fost eradicată în România în anii ’60, iar de atunci au fost raportate doar cazuri importate. Însă primul pacient fără istoric de călătorie ridică acum semne de întrebare serioase în rândul specialiștilor, care investighează dacă boala ar putea circula local.
Bărbatul în vârstă de 69 de ani din Bucureşti, care a fost diagnosticat cu malarie săptămâna trecută, nu a ieșit niciodată din țară, motiv pentru care medicii cred că ar putea fi vorba de un focar local.
Simptomele malariei
Malaria este o boală cauzată de un parazit. Parazitul se răspândește la om prin înțepăturile țânțarilor infectați. Persoanele care suferă de malarie se simt, de obicei, foarte rău, cu febră mare și frisoane tremurânde.
Deși boala este mai puțin frecventă în climatele temperate, malaria este încă frecventă în țările tropicale și subtropicale. În fiecare an, aproape 290 de milioane de persoane sunt infectate cu malarie, iar peste 400 000 de persoane mor din cauza acestei boli.
Semnele și simptomele malariei pot include:
Febră
Frisoane
Senzație generală de disconfort
Cefalee
Greață și vărsături
Diaree
Dureri abdominale
Dureri musculare sau articulare
Oboseală
Respirație rapidă
Ritm cardiac rapid
Tuse
Unele persoane care suferă de malarie experimentează cicluri de "atacuri" de malarie. Un atac începe, de obicei, cu tremurături și frisoane, urmate de febră mare, urmată de transpirație și revenirea la temperatura normală.
Citește și: Caz de malarie confirmat în Capitală! Pacientul nu ar fi călătorit recent în străinătate