Semnele care îți arată că suferi de burnout. Lidia Fecioru: „E grav, se ajunge la ...”
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 11.12.2023 la 19:17
Actualizat pe 11.12.2023 la 19:17
Burnout-ul se poate întâmpla oricărei persoane expuse în mod obișnuit la niveluri ridicate de stres, indiferent dacă este legat de muncă sau nu. Poate provoca simptome de epuizare, depresie și izolare. Bioenergoterapeutul Lidia Fecioru a vorbit despre semnele care îți arată că te confrunți cu această afecțiune.
- Cum îți dai seama că suferi de burnout
- Primele semne care îți indică faptul că te confrunți cu această afecțiune
Dacă te simți epuizat și fără chef de viață, și chiar și sarcinile simple par a fi copleșitoare, sau te trezești atât de stresat încât te înfurii sau frustrezi rapid, este posibil să te confruntați cu o stare de epuizare.
Cum îți dai seama că suferi de burnout
Burnout-ul poate fi dificil de descris. Cu toate acestea, nu este o afecțiune medicală. Potrivit Dicționarului de Psihologie APA, burnout-ul este definit ca „epuizare fizică, emoțională sau mentală, însoțită de scăderea motivației, scăderea performanței și atitudini negative față de sine și față de ceilalți”, scrie health.clevelandclinic.org.
Lidia Fecioru a vorbit despre cele trei semne care îți indică faptul că te confrunți cu burnout și că ar trebui să iei imediat măsuri.
"1. Nu te mai poți odihni cum trebuie - Tu socoate că nu dormi şi când începi să nu dormi, începe sistemul nervos să clacheze. Şi tot ce ține de sistemul nervos e un lanț întreg cu stare de furie, cu stare de anxietate, cu stare de nervi, cu stare de dureri de cap.
2. Ai stări de nervi şi furie pe care nu le mai controlezi - Suprasolicitarea asta te ţine o vreme apoi clachezi şi începi să lovești pe cei mai apropiați de tine.
3. Ai probleme de digestie - Tu socoate că tot ce înseamnă începând de la o simplă gastrită este pe neurovegetativ. Deci unde dai, te duce către sistemul nervos. Avem nevoie de a rupe ritmul, un weekend, în care să dormim.", a spus Lidia Fecioru, în cadrul emisiunii Adevăruri ascunse, de pe Antena 3.
Potrivit specialiștilor, burnout-ul arată diferit pentru fiecare, deși te poate afecta fizic, mental și emoțional.
Cum poți preveni epuizarea
Stresul poate fi inevitabil, dar epuizarea poate fi prevenită. Dacă urmezi acești pași poți controla stresul și vei putea funcționa mai bine:
- Fă exerciții. Nu numai că exercițiile fizice sunt bune pentru sănătatea noastră fizică, dar ne pot oferi și un impuls emoțional. Mini-antrenamentele și plimbările scurte sunt modalități convenabile de a face din exerciții un obicei zilnic.
- Adoptă o dietă echilibrată. O dietă sănătoasă, plină cu acizi grași omega-3, poate fi un antidepresiv natural. Adăugarea de alimente bogate în omega-3, cum ar fi uleiul din semințe de in, nucile și peștele, te pot ajuta să îți stimulezi starea de spirit.
Potrivit Fundației Naționale pentru Somn, evitarea cofeinei înainte de culcare, stabilirea unui ritual relaxant de culcare și interzicerea smartphone-urilor în dormitor pot contribui la promovarea unei igiene solide a somnului, scrie healthline.com.
Citește și: Tu ştii ce este Sindromul Burnout? Foarte mulţi români suferă de această boală