Star Magazin. Studiile au demonstrat! Consumul de paste te face mai fericit: ”Crește cantitatea...” / VIDEO
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 17.12.2023 la 17:33
Actualizat pe 17.12.2023 la 17:33
Un studiu efectuat în Italia demonstrează că pastele aduc fericire. Medicul endocrinolog, Raluca Dinu, afirmă că este vorba de nivelul de carbohidrați pe care îl conțin acestea. Odată ce le consumăm, oferă o stare de bine, ridicând nivelul de serotonină în organism, cunoscut drept hormonul fericirii.
- Studiile arată că pastele ne fac mai fericiți
- Ce se întâmplă în organismul nostru, de fapt
Pastele se numără printre cele mai apreciate preparate din întreaga lume. Au o istorie de mii de ani, fiind consumate încă din China Antică. În prezent, ele sunt asociate cu Italia, existând numeroase tipuri, în funcție de regiune. Se pare că acestea demonstrează că pot aduce fericirea, iar cercetătorii au fost de acord. Iată ce se întâmplă, de fapt, în organismul nostru.
Pastele aduce fericirea, conform unui studiu
Italia este recunoscută astăzi ca fiind țara asociată cu paste, iar cultura italiană a adus o contribuție semnificativă la diversitatea pastelor. Pasta a devenit un element de bază în bucătăria italiană și a evoluat într-o varietate de forme și arome.
Ele sunt consumate în întreaga lume în diverse forme. Se pot găti alături de carne, legume, pește, fructe de mari, sos de roșii, iar combinațiile nu se opresc aici.
Un studiu a demonstrat că pastele ne fac mai fericiți. Ei bine, nu alimentul în sine ne oferă o stare de bine, ci carbohidrații pe care îi conține. Cresc nivelul de serotonină din organism după ce sunt consumate. Hormonul este considerat neuromodulatorul senzației de bunăstare, de calm, iar de multe ori ajungem să avem o stare de moleșeală.
”Este simulată producția de serotonină”
Medicul atenționează că toate alimentele ce conțin carbohidrați ne oferă o stare de liniște în organism, indiferent că vorbim de paste, orez sau prăjituri.
Un studiu făcut în Italia a demonstrat că persoanele care au consumat paste pe parcusul unor perioade de timp, au avut momente maxime de fericire, în comparație cu cele care nu au mâncat. Se pare că, pe lângă nivelul ridicat de carbohidrați, pentru italieni, mâncarea este importantă și le poate aduce aminte de copilărie, de mesele petrecute în familie.
Totodată, timpul pe care îl dedicăm hobby-urilor și activităților pe care le facem cu pasiune, este important și ne oferă multă energie și bună-dispoziție.