Homepage » Monden » Radu Beligan a murit. Actorul avea 97 de ani

Radu Beligan a murit. Actorul avea 97 de ani

Publicat pe 20.07.2016 la 13:44 Actualizat pe 20.07.2016 la 16:26

E zi neagră pentru teatrul românesc! Radu Beligan, celebrul actor, s-a stins din viaţă la 97 de ani, la Spitalul Elias.

E zi neagră pentru teatrul românesc! Radu Beligan, celebrul actor, s-a stins din viaţă la 97 de ani, la Spitalul Elias.

A MURIT RADU BELIGAN. Conform Antena 3, actorul era internat la Spitalul Elias, unde a fost adus de urgenţă. Astăzi, la ora 13.00, a intrat în stop cardio-respirator, iar medicii nu au mai putut să-l stabilizeze.

A MURIT RADU BELIGAN. "Maestrul Radu Beligan, în vârstă de 97 de ani, a fost internat în Spitalul de Urgenţă Elias vineri, la ora 13.00, în secţia de Terapie Intensivă, în stare de degradare biologică progresivă, în contextul vârstei. Pe perioada internării, a beneficiat de monitorizare strictă a funcţiilor vitale şi a confortului fizic şi psihic adecvate. A decedat miercuri, la ora 13.00, în urma unui stop cardio-respirator ireversibil”, a spus, pentru News.ro, medicul Dana Safta.

A MURIT RADU BELIGAN. Radu Beligan s-a născut pe 14 decembrie 1918, în localitatea Galbeni (Filipeşti), Bacău, şi a fost un actor român, cu o bogată activitate în teatru, film, televiziune şi radio. Pe linie maternă este grec de origine, pe linie paternă, fiind urmaş al unuia dintre fraţii lui Ion Creangă. A fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004. În data de 27 martie 2011 a primit o stea pe Walk of Fame Bucureşti. Pe 15 decembrie 2013 a fost inclus in Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru.

A MURIT RADU BELIGAN. Radu Beligan a interpretat - în peste şapte decenii - roluri celebre, cum ar fi caractere ale dramaturgilor literaturii române: Ion Luca Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Muşatescu, Mircea Ştefănescu, Victor Ion Popa, Victor Eftimiu, Mihail Sebastian, Aurel Baranga, Alexandru Mirodan şi universale: William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Jules Romain, Eugen Ionescu, Jean Anouilh, Friedrich Dürrenmatt, Edward Albee, Peter Shaffer, Patrick Süskind, Neil Simon, Umberto Eco.

A MURIT RADU BELIGAN. A fost unul dintre discipolii actriţei Lucia Sturdza Bulandra şi al scriitorului Eugen Ionescu. Beligan este privit în general ca unul dintre numele majore ale teatrului românesc, cu un repertoriu complex, clasic şi modern. A jucat alături de actori importanţi, cu reprezentaţii atât în ţară cât şi în străinătate.

A MURIT RADU BELIGAN. Radu Beligan a fost în perioada 1969 - 1989 membru al Comitetului Central (CC) al Partidului Comunist Român (PCR), precum şi deputat al Marii Adunări Naţionale (MAN) între anii1961 - 1975.

VEZI AICI CE A APĂRUT PE PAGINA DE FACEBOOK A FIICEI ACTORULUI, DUPĂ MOARTEA LUI RADU BELIGAN!

La scurt timp după decesul celebrului actor au apărut şi reacţii. Mircea Diaconu a comentat la Antena 3 evenimentul care a îndoliat România.

”Este o zi altfel, nu știu ce să vă zic, o viață cât un secol, dăruită nouă tuturor. Este altceva ce ni se întâmplă nouă, muritorilor de rând. Au fost mai multe clipe în care am stat și eu lângî Radu Beligan. Mi-ar fi plăcut să fiu copilul lui. La un moment dat, mi-a zis că trebuie să învăț arta de a trăi. Dacă nu izbutești să trăiești în felul acesta, atunci trăiești fără rost”, a declarat Mircea Diaconu, la Antena 3.

Catrinel Dumitrescu a intervenit la Antena 3, unde a vorbit despre moartea lui Radu Beligan: ”Din păcate, voi mi-ați dați vestea. Ce să zic, să ne dea Dumnezeu lacrimi să putem plânge și să ținem minte că nu suntem fără de moarte. Despre asta este vorba, despre o carieră unică”.

"Maestrul Beligan n-a renunţat niciodată la a gândi că poate să joace 1000 de ani. Bucuria de a apărea pe scenă şi mai ales încărcătura pe care o lua de la publicul spectator l-au ţinut în viaţă. Nu aş vrea să mă compar. Acum o săptămână m-am dat jos de pe patul de operaţie, iar sâmbătă şi duminică am jucat. Mi-a fost frică să urc pe scenă şi a doua zi puteam să joc non-stop un an de zile. Publicul îţi ridică moralul într-un mod extraordinar. A fost unul dintre cei mai iubiţi artişti", a mărturisit Alexandru Arşinel despre Radu Beligan.

La scurt timp de la anunţul decesului actorului Radu Beligan, pe pagina de facebook a fiicei sale au apărut zeci de mesaje de condoleanţe.

De cealaltă parte, fiul actorului, Alexandru Beligan, şi-a anunţat durerea pe Facebook, unde şi-a schimbat fotografia de profil cu una de doliu.


În 2013, la împlinirea a 95 de ani de viaţă, Radu Beligan a primit titlul de cel mai longeviv actor în activitate din partea Cărţii Recordurilor Guinness la Teatrul Naţional. Pe atunci avea împliniţi 75 de ani de carieră. La momentul morţii, actorul a avut 78 de ani de practicare a misiunii artistice. (Vezi aici articolul integral)

În luna decembrie a anului trecut, maestrul Radu Beligan a sărbătorit 97 de ani de viaţă şi 77 de ani de carieră, ani petrecuţi pe ”sfanta scândură a teatrului”, aşa cum spunea un alt mare actor.

Actorul a urcat atunci pe scenă, la Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti, în spectacolul "Egoistul", marcând astfel reprezentaţia cu numărul 300. Din distribuţia spectacolului au făcut parte actorii Radu Beligan, Adriana Trandafir, Damian Crasmaru, Tomi Cristin, Rodica Ionescu, Mihai Niculescu, Lamia Beligan, Ileana Olteanu, Medeea Marinescu, Cesonia Postelnicu şi Silviu Biriş. Ulterior, acesta a fost aplaudat şi sărbătorit aşa cum se cuvine, scena fiind inundată de confetti. (Vezi aici ultimele imagini cu Radu Beligan pe scenă).

Cunoscutul actor avea 97 de ani. Actorul era un fan declarat al vicecampioanei României, Steaua.

„Preferinţele mele au oscilat de-a lungul anilor. Actualmente am o simpatie specială pentru Steaua”, declara în 2010, pentru Gazeta Sporturilor, Radu Beligan.

Marele actor Radu Beligan a fost, fără discuție, una dintre cele mai cunoscute figuri ale teatrului și filmului românesc, dar, cu toate acestea, despre viața privată a maestrului care a murit la vârsta de 97 de ani, nu se știu foarte multe.

Prima soție a lui Radu Beligan a fost actrița Nineta Gusti, o femeie cu cinci ani mai în vârstă decât el. Cei doi au fost căsătoriți timp de 15 ani, dar nu au avut copii, iar îndrăgita actriță a murit în 2002, în localitatea Crevedia.

Dana Crivăț a fost a doua soție a lui Radu Beligan, cea care i-a dăruit acestuia primul copil, pe Anamaria, o scriitoare de succes stabilită de 27 de ani în Australia.

Marica Beligan a fost femeia care i-a dăruit marelui actor trei copii, pe Lamia, Raluca și Alexandru. Ea a fost de profesie scriitoare și s-a născut în Belgia, copilul iubirii dintre o baroneasa Jeanne de Siemmons și romanul Petru Pop. Marica a ajuns la București datorită schimburilor culturale și s-a stabilit definitiv aici după ce s-a îndrăgostit de Radu Beligan, cel care i-a devenit soț. În 1993, familia monstrului sacru al teatrului romanesc a fost devastată după ce Marica a pierdut lupta cu cancerul. (Vezi aici mai multe detalii despre viata personală a regretatului actor).

Președintele României, Klaus Iohannis, a trimis pe pagina sa de Facebook un mesaj de condoleanțe.

”Viața este o scenă, spunea Shakespeare. Astăzi, Radu Beligan, întruchiparea desăvârșită a actorului, a omului de teatru, părăsește această scenă. Prin energia dedicată publicului de-a lungul întregii sale vieți, ne-a lăsat un mesaj fundamental: nimic nu se poate construi fără dăruire, credință în valorile fundamentale ale umanității și fără iubire. Aplauzele publicului i-au fost cel mai drag cântec și imbold, fie ca ele să-i însoțească memoria în posteritate. Ne vom aminti de Radu Beligan la fiecare coborâre și ridicare de cortină. Dumnezeu să vă odihnească, Maestre!”, este mesajul transmis de Klaus Iohannis, după moartea actorului radu Beligan.

După 78 de ani de carieră şi 97 de viaţă, Radu Beligan a murit. Cauza morţii a fost un stop cardio-respirator care a avut loc în timp ce actorul se afla la Spitalul Elias, pe 20 Iulie, la ora 13.00. Mihai Morar a fost mişcat de dispariţia marelui artist dintre noi şi a transmis un mesaj de condoleanţe pe pagina personală de Facebook.

Dorel Vișan, unul dintre colegii actorului, a intervenit la Antena 3 unde a vorbit despre maestrul care a reușit să intre în Cartea Recordurilor datorită carierei longevive.

”A plecat un model extraordinar, un meșter al teatrului, am învățat multe de la dânsul. Am pierdut două mari personalități, și pe Mircea Albulescu, cel care a învățat multe lucruri de la meșterul Beligan. Se pierd niște valori. Nici nu îmi vine să cred că s-a întâmplat. Nici nu cred că am pierdut ultima legătură cu adevărul fundamental pe care îl avem în teatru. Sunt niște binecuvântări pentru neam. Nu există progres în artă, există numai talent și muncă. Trebuie să ținem tot timpul cont de ei. Sunt bulversat. Radu Beligan era o busolă fixă, este un paradox, care tot timpul arăta direcția în care trebuia să meargă. Toată generația sa a fost. Câteva generații s-a format după ei cu seriozitate. Ștefan Iordache a mai fost un produs al școlii. Ca dovadă, nu mai avem un alt Iordache, nu mai avem un alt Albulescu. A fost o instituție, a jucat, a montat, a fost un spirit care conține geniul”, a declarat Dorel Vişan, după moartea actorului Radu Beligan.

Dispariţia lui Radu Beligan a cutremurat lumea scenei româneşti, dar şi pe cea a fotbalului. Artistul era un fan declarat al Stelei şi un bun prieten al lui Emeric Ienei, antrenorul care a adus în România Cupa Campionilor Europeni. Maestrul avea admiratori şi printre componenţii „Generaţiei de Aur”. Vezi aici imaginea!

Moartea lui Radu Beligan l-a lăsat îndurerat şi pe Mihai Bendeac. Acesta a fost cutremurat de vestea neagră şi a postat pe contul său de socializare un mesaj lung în care l-a numit pe maestru, "meşter", pe motiv că e un superlativ. În doar 20 de minute, mesajul lui Mihai Bendeac despre decesul actorului Radu Beligan a strâns 39 de distribuiri şi mii de aprecieri. Vezi aici mesajul!

T.F.S

În articolul
Radu Beligan a murit. Actorul avea 97 de ani
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
”Mi-au nenorocit sănătatea”. Ce se întâmplă cu Brigitte Pastramă. Vedeta a făcut anunțul pe Instagram
Showbiz intern • la 13:16
”Mi-au nenorocit sănătatea”. Ce se întâmplă cu Brigitte Pastramă. Vedeta a făcut anunțul pe Instagram
 • Brigitte Pastramă, anunț surprinzător
 • Ce a publicat vedeta pe Instagram
Cum îl urmărește Adela Popescu pe Radu Vâlcan să vadă dacă o înșeală. I-a pus dispozitiv de localizare
Showbiz intern • la 13:09
Cum îl urmărește Adela Popescu pe Radu Vâlcan să vadă dacă o înșeală. I-a pus dispozitiv de localizare
 • Adela Popescu vrea să știe tot!
 • Cum îl verifică pe soțul ei!
Dezvăluirile lui Chef Florin Dumitrescu despre show-ul Chefi fără limite: „Se duce un pic în zona Stăpânul Inelelor sau Urzeala Tronurilor”
Emisiuni TV • la 13:07
Dezvăluirile lui Chef Florin Dumitrescu despre show-ul Chefi fără limite: „Se duce un pic în zona Stăpânul Inelelor sau Urzeala Tronurilor”
 • Chef Florin Dumitrescu, despre show-ul Chefi fără limite.
 • Cum descrie experiența din Grecia
Prințesa de Aur nu vrea ca fiul ei să cânte manele. Loredana Anghelache își îndrumă băiețelul spre pian clasic: „Vreau să îl feresc” / VIDEO
Emisiuni TV • la 12:45
Prințesa de Aur nu vrea ca fiul ei să cânte manele. Loredana Anghelache își îndrumă băiețelul spre pian clasic: „Vreau să îl feresc” / VIDEO
 • Loredana Anghelache, alias Prințesa de Aur, își îndrumă fiul către muzică clasică.
 • De ce nu vrea artista ca băiețelul să cânte manele
Lorena de la MPFM, transformare incredibilă. Cum arată acum după operațiile estetice și cu cine se iubește / GALERIE FOTO
Showbiz intern • la 12:42
Lorena de la MPFM, transformare incredibilă. Cum arată acum după operațiile estetice și cu cine se iubește / GALERIE FOTO
 • Lorena de la MPFM și-a făcut operații estetice
 • Astăzi arată de nerecunoscut
Dr. Mihaela Bilic, despre alimentul-minune care grăbeşte slăbirea. Secrete și idei dietetice
Diete • la 12:41
Dr. Mihaela Bilic, despre alimentul-minune care grăbeşte slăbirea. Secrete și idei dietetice
 • Alimentul care te scapă de kilogramele în plus!
 • Iată despre ce ese vorba!
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
Sancţiunea de care Rusia se teme cel mai mult. Unii specialişti o numesc "opţiunea nucleară"
recomandare pe as.ro
„Îl iubesc, e numărul unu!” Anamaria Prodan, vizitată în Dubai de Ciprian Marica. Amândoi stau departe de scandalurile din România
Romania TV
Scandal uriaș în showbiz! Sebastian Dobrincu aruncă bomba despre vloggerița Mimi și triunghiul amoros: " Cel mai josnic lucru! Să vă spun cine e ea cu adevărat"
Romania TV
O nouă lege ABSURDĂ pentru șoferi! Iei amendă 1.200 de euro dacă deschizi ușa mașinii cu mâna greșită
recomandare pe antena3.ro
Soțul Adelei, devastat de durere, după ce polițista a fost înmormântată: ”Îngerul meu m-a părăsit”
recomandare pe antena3.ro
Planta care ajută în bolile inflamatorii. Conține o substanţă care are efect similar ibuprofenului
recomandare pe antena3.ro
Leguma plină de vitamine care oprește căderea părului. Sucul se foloseşte seara, de 2-3 ori pe săptămână
recomandare pe playtech.ro
De ce este bine să pui un borcan de orez la intrarea în casă. Trucul pe care nu-l știa nimeni
recomandare pe playtech.ro
Cadoul genial pe care soțul Deliei i l-a făcut lui Codin Maticiuc. Acum este de 10 ori mai scump
recomandare pe substantial.ro
Alex Bodi, sensibil cum nu l-ai mai văzut. Ce spune fostul iubit al Biancăi Drăgușanu despre prieteni. VIDEO
recomandare pe substantial.ro
Îți mai aduci aminte de tânăra care vindea „vânturi” la borcan? Din ce a ajuns să câștige bani acum
recomandare pe substantial.ro
Adevărul despre operațiile estetice ale Cristinei Spătar. La câte intervenții a apelat și cât a scos din buzunar pentru marile transformări
recomandare pe redactia.ro
S-au despărțit după 16 ani! Toți sunt în șoc, căci cei doi păreau extrem de fericiți! Motivul absurd al despărțirii
recomandare pe redactia.ro
Cum s-a vindecat de cancer Rona Hartner? Artista recomandă acest tratament! Spune ca e cel care a salvat-o
recomandare pe Impact.ro
Cum arată sora pe care Theo Rose a ținut-o la secret. 'Fără ea n-aș fi avut nicio șansă'
recomandare pe Ciao.ro
Imagini BOMBĂ! Marian Vanghelie s-a ascuns cu o femeie misterioasă
recomandare pe ProSport.ro
FOTO. Cum arată acum femeia măritată care și-a înșelat soțul cu Marica! Ana Muntean a `înflorit` după scandalul amantlâcului de la Cluj!
recomandare pe Jurnalul.ro
Despăgubiri de 1,4 milioane euro, după crimă. „Vreau pedeapsa maximă, nu bani”
recomandare pe bzi.ro
Suma e colosală! Cu câți lei se vinde o monedă de 2 euro din anul 2017...
recomandare pe bzi.ro
Horia Moculescu este conectat la un aparat de oxigen. Detalii de ultimă oră despre starea de sănătate a compozitorului
recomandare pe bzi.ro
olile au miros diferit. Diabetul miroase ca acetona, cancerul la ficat miroase ca...
recomandare pe romaniatv.net
Vlăduța Lupău, declarată MOARTĂ pe TikTok! Artista e victima unei escrocherii de proporţii. Primele declarații
recomandare pe romaniatv.net
Iulia Vântur, imaginile virale de la Bollywood. Scene de amor cu altă femeie VIDEO
recomandare pe a1.ro
Daniel Onoriu s-a trezit din coma indusă după 55 de zile. Ce mesaj a transmis fiica lui Gabi Luncă