Ce mâncau Nicolae și Elena Ceaușescu de Anul Nou! “Dacă lipseau aceste preparate era vai și-amar!”
Publicat pe 30.12.2021 la 12:38 Actualizat pe 30.12.2021 la 12:38
Doar o zi ne mai desparte de noaptea dintre ani, când toate gospodinele pregătesc o masă bogată, încărcată doar cu preparate culinare exclsuvie. Ei bine, căci este o tradiție din vechi strămoși, iată ce obișnuia să mănânce Nicolae și Elena Ceaușescu de Anul Nou. Cei doi soți nu permiteau să lipsească mâncărurile lor preferate. Iată despre ce este vorba!
- Ce serveau Nicolae și Elena Ceușsescu de Anul Nou
- Acestea sunt preparate care nu trebuia să lipsească de pe masă
Pe vremea aceea, cuplul prezidențial petrecea noaptea dintre ani la Palatul Primăverii, unde sărbătoreau trecerea în noul an alături de cei mai importanţi oameni din politică. Ei bine, Nicolae Ceaușescu nu era strict doar la conducerea poprului, ci și la propriile preferințe, mai ales când venea vorba de mâncare.
Ce mâncau Nicolae și Elena Ceaușescu de Anul Nou
Atât Elena, cât și Nicolae Ceaușescu se pregătea intens pentru Anul Nou, astfel că făceau lista cu preparatele pe care le vor pe masă încă cu câteva zile înainte, asta pentru ca totul să fie perfect și să nu lipsească nimic.
Deși putea mânca orice preparat culinar își dorea, Nicolae Ceaușescu era adeptul mâncărurilor tradiționale, astfel că principalul fel de mâncare care nu trebuia să lipsească de pe masă în noaptea dintre ani era reprezentat de sarmale.
De asemenea, la aceste mese festive, precum și de Anul Nou, dar și de Crăciun, nici friptura, puiul la ceaun, piftia sau salata de boeuf, nu lipseau din fața cuplului prezidențial.
Ce alte preparate se găseau pe masă, în noaptea dintre ani
Totodată, Mihaela Moraru Ceauşescu, fiica lui Marin Ceauşescu, fratele mai mare al fostului lider comunist, povesteşte, în volumul „Nu regret, nu mă jelesc, nu strig”, că pe lângă preparatele culinare menționate mai sus, cuplul prezidențial opta și pentru alte delicatese.
Pe masa bogată la care stăteau în noaptea dintre ani, nici mâncărurile care au la bază peștele nu lipseau, astfel că Elena și Nicolae Ceușescu, dar și invitații lor de onoare, se delectau cu ciorbă de pește, plachie și saramură.
Cu masa plină de bunătăți, cuplul prezindețial se distra până în zori alături de cei mai buni artiști din România, dar și de numeroase nume importante de pe vremea aceea.
"Nici nu se compară rafinamentele culinare de acum cu așa-zisele rafinamente de la mesele Ceaușeștilor, chiar dacă și ei ar fi avut acces, să zicem, la fructe de mare. Dar nu le plăceau. Ei mâncau mâncăruri tradiționale, sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf, care oricum nu lipseau de la mesele de sărbătoare. Dacă lipseau era vai și-amar! Tanti Lenuța mai bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta. Lui Nicolae Ceaușescu îi mai plăceau în special preparatele tradiționale din pește: ciorba de pește, plachia și saramura. Dar marea lui pasiune rămâneau sarmalele. De băut, se mai bea vin alb și țuică de prună, fiartă și îndulcită. Cam ăsta era meniul lor de ani de zile, la petreceri, la aniversări sau la Revelion.", se arată în volumul „Nu regret, nu mă jelesc, nu strig”.
CITEȘTE ȘI: Cadoul secret făcut de Nicolae Ceaușescu pentru Elena, înante să fie executați. Nu a fost impresionată