Cel mai bun cozonac de Sărbători! Rețeta lui chef Cătălin Scărlătescu
Publicat pe 10.12.2020 la 11:38 Actualizat pe 10.12.2020 la 11:38
Se apropie Crăciunul și parcă deja simțim mirosul delicios al cozonacilor proaspăt scoși din cuptor. Aceștia sunt nelipsiți de pe mesele îmbelșugate de Sărbători, așa că orice gospodină adevărată știe să îi prepare. Noi vă propunem însă o rețetă mai deosebită, demnă de „Chefi la Cuțite”. Iată ce pași trebuie să urmați, dacă vreți să vă lăudați chiar cu creația lui chef Scărlătescu.
- Cozonacul cu care nu veți da greș de Sărbători!
- O rețetă deosebită, propusă chiar de chef Cătălin Scărlătescu.
Deși este o rețetă demnă de un adevărat maestru bucătar, suntem convinși că multe gospodine ar putea obține acest titlu. Vorba aceea, cu toții ne dorim mâncare „ca la mama acasă”. Așadar, pașii sunt destul de simpli de urmat, doar câteva ingrediente, mai deosebite, vor face diferența și vor da cozonacului o savoare inconfundabilă, care va impresiona pe oricine poftiți la masă.
Iată de ce aveți nevoie.
Rețeta de cozonac a lui Cătălin Scărlătescu
Ingrediente:
- 1 kg făină
- 250 gr zahăr
- 450 gr lapte
- 5 ouă
- 60 gr drojdie
- 300 gr unt belgian
- 500 gr nucă
- 200 gr rahat
- 150 gr ciocolată belgiană
- 30 gr portocală confiată
- 30 gr coajă de lămâie
După ce ați cumpărat toate ingredientele necesare, urmează modul de preparare. Mai jos veți găsi opt pași prin care veți obține cozonacul lui chef Cătălin Scărlătescu. Cu siguranță, nu diferă prea mult față de ce știați deja.
1. Prima dată se amestecă drojdia cu 100 ml lapte și trei linguri cu făină. Se lăsă compoziția (maiaua) să crească până când își dublează volumul.
2. Laptele se fierbe împreună cu zaharul, apoi se amesteca până se dizolvă.
3. Gălbenușurile se freaca cu sarea.
4. Se pune făina într-un vas și se toarnă pe rând, amestecând bine: gălbenușurile, laptele împreună zahărul topit și untul, portocala confiată și maiaua. Se frământă bine până se obține un aluat omogen, consistent și elastic.
5. Compoziţia astfel obţinută se lasă la dospitcam în jur de o oră.
6. Se ia o bucată de aluat, se întinde bine, se pune peste crema de nuci cu ciocolata belgiana, rahat si stafide si se rulează. Rulada obţinută se secţionează în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute se împletesc şi se ung cu ou.
7. Se pun, ulterior, într-o formă tapetată în prealabil, cu unt şi făină și se lasă la dospit aproximativ două ore.
8. Când aluatul a crescut se dă tava la cuptorul încins la 160 de grade, cam 45 de minute, până la o oră.
CITEȘTE ȘI: Cum poți să prepari maioneza de post. Rețete pentru toate gospodinele