„Mă numesc Cezar Ouatu și sunt din Italia”. Scandal în mediul online, după ce artistul a fost eliminat de la „X Factor” Marea Britanie

+3 click pentru
galerie

Cezar Ouatu, la „X Factor” Marea Britanie © Captură Video

După ce a reușit să ridice tot juriul „X Factor” din Marea Britanie în picioare cu interpretarea sa, Cezar Ouatu a fost selectat și pentru a doua etapă a concursului.

Deși a oferit o reprezentație mult apreciată, contratenorul a fost până la urmă eliminat, după ce penultimul concurent din categoria juratei Ayda Williams l-a înlocuit pe scaunul celor ce urmau să ajungă în galele live.

Janice Robinson, concurenta care l-a ridicat pe Cezar Ouatu de pe scaun, a cântat piesa „(You Make Me Feel Like) A Natural Woman”, a Arethei Franklin. Ayda Williams, mentorul grupei în care Cezar Ouatu cânta, i-a apreciat contratenorului talentele muzicale și l-a lăudat în urma eliminării sale.

În mediul online, părerile sunt divizate de modul în care Cezar Ouatu s-a prezentat. „Sunt Cezar, am 36 de ani și sunt din Italia”, le-a spus juraților, pe scenă.

Acest lucru a creat nemulțumiri atât în rândul românilor, dar și al străinilor. „El e român și locuiește în România. A reprezentat România la Eurovision. A fost în Italia doar pentru a studia și acum e italian? / Rușine pentru că ai zis că ești italian, doar pentru că ai studiat acolo. Ești român, pentru că te-ai născut și ai crescut în România! Lasă lumea să știe asta și fii mândru, om caraghios! / Ești din România și este atât de trist să aud că zici că ești din Italia... Nu este o rușine să fii român”, au fost câteva din comentariile de pe YouTube.

Au existat, însă, și oameni care i-au luat apărarea: „În urmă cu 5 ani, când reprezenta România la Eurovision, aproape jumătate cei din țară comentau așa: ”Cum ? Ce voce de homosexual are ăsta! E o rușine să reprezinte ăsta România”. Eeeh, acum nu vă mai convine, când vedeți că are succes și spune că e din Italia. Ce nație jegoasă sunt unii (mulți, din păcate) / După ce l-ați pus toți la zid data trecută s-o fi scârbit și omul de voi. Și eu m-as fi simțit scârbit, România nu mai de mult o țară în care să te simți mândru că trăiești”.

Cezar Ouatu s-a apărat

Aceleași critici au venit și în urma audițiilor, când Cezar Ouatu a avut aceeași prezentare, doar că sub titlul de „româno-italian”. Într-un interviu, artistul și-a explicat alegerea.

„Nu mi-a fost ruşine vreodată că sunt român. Asta o spun în gura mare. Dar eu nu m-am dus acolo să reprezint neapărat România, m-am dus să mă reprezint pe mine ca artist. (...) Trebuie să recunosc, şi aş fi ipocrit să nu spun chestia asta, că m-am născut în România, am avut copilăria mea în România, dar din punct de vedere artistic, şi mulţi români nu ştiu treaba asta, eu am început în Italia. Am şi cetăţenie italiană, dar nu asta e relevant, ci faptul că debutul, şcoala de canto şi tot ce a însemnat «cântăreţul Cezar Ouatu» au fost în Italia. (...) Nu neg faptul că sunt român, iar în momentul în care am spus că sunt italian-român nu cred că am greşit cu ceva, dar na, aşa suntem noi, românii, cârcotaşi. Dar probabil că ăsta este felul nostru de a fi”, a spus Cezar Ouatu, pentru Adevărul.

Mai mult, unii oameni l-au acuzat că totul ar fi fost o strategie, cauzată de faptul că românii nu sunt tocmai apreciați în Marea Britanie.

„Numai la partea asta socială nu-mi stătea mie gândul atunci, imaginaţi-vă doar stresul şi emoţiile de acolo. Nu am făcut-o din punct de vedere strategic, în niciun caz. La urma urmei, pe ei nici nu-i interesează de unde vii. Eu am dublă cetăţenie, nu mă dau italian, dar Italia mi-a dat foarte multe, pe meritul şi pe sacrificiile mele, dar Italia mi-a dat foare multe, ceea ce, şi nu mă feresc să o spun, poate că România nu mi-a dat. Şi nu România mi-a plătit mie studiile, dar eu sunt mândru că sunt român şi niciodată nu m-am plâns şi nu am reproşat că România nu m-a susţinut pe mine pe zona mea. Nu, nu m-am plâns, dar când văd românii că se bat cu pumnul în piept că, vezi Doamne, mă dau de altă naţionalitate, eu trebuie să spun adevărul. Eu trebuie să spun că sunt româno-italian, pentru că asta sunt. Din punct de vedere al carierei, mi-a dat foarte multe Italia, nu că România nu mi-ar fi dat, dar mi-a dat în 2013 cu apariţia mea la Eurovision. De atunci încolo, da, dar până la momentul ăla ce făceam? Muream de foame? Sunt mulţi români care îşi dau cu părerea gratuit”, a mai spus Cezar Ouatu.

Dacă ți-a plăcut articolul, te așteptăm și pe pagina de Facebook. Avem și Instagram. Ne poți da follow aici

A.P.

URMATOAREA  

facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro