Vedetele, pregătite pentru Paștele 2023. Mirela Vaida a postat rețeta ei de cozonac
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 07.04.2023 la 11:08
Actualizat pe 07.04.2023 la 11:08
Mai puțin de două săptămâni au rămas până la Paște, iar vedetele au început deja să se pregătească pentru sărbătoarea Învierii Domnului. Mirele Vaida este una dintre persoanele publice din România care preferă să prepare de una singură mâncarea pentru cei dragi. Prezentatoarea TV a dezvăluit secretele ei pentru cel mai bun cozonac moldovenesc cu nucă și rahat.
- Vedetele, pregătite pentru Paștele 2023
- Mirela Vaida a postat rețeta ei de cozonac
O vedem aproape în fiecare zi pe micul ecran, însă puțini știu că, pe lângă talentele pe care le are, Mirela Vaida se pricepe și la gătit. De curând, prezentatoarea TV le-a arătat celor care o admiră și îi urmăresc activitatea cum prepară cel mai bun cozonac molovenesc cu nucă și rahat.
Rețeta de cozonac molovenesc a Mirelei Vaida
Dacă vă doriți să gătiți un cozonac moldovenesc cu nucă și rahat după rețeta Mirelei Vaida, iată de ce ingredienete aveți nevoie:
Ingrediente:
- 2 kg de făină albă tip “000”
- sare
- zahăr
- drojdie umedă sau uscată, care se dizolvă în lapte călduț un pic de unt gras şi smântână grasă o lămâie dată pe răzătoare
- esenţe
- 7-8 ouă l
- apte cald
- apă minerală
Pentru umplutură:
- rahat tăiat cubuleţe, dat prin zahar pudră
- 1 kg de miez de nucă
- zahăr
- cacao
- lapte esenţe (de rom, lămâie și portocală)
- stafide
Mod de preparare:
În vlogul de pe canalul său de YouTube, Mirela Vaida a explicat fiecare pas pentru a face niște cozonaci delicioși cu care să îți cucerești invitații.
„Într-un vas în care am pus făina de grâu, presar sare, zahăr, drojdia dizolvată în laptele cald și începem să amestecam. Nu vă gândiți că trebuie să respectați un anume gramaj, ci puteți pune după ochi. După ce ați făcut aces amestec, adăugați unt, câteva linguri de smântână și între patru și șase ouă la un kilogram de făină. Apoi adaug, pe rând, 6 gălbenuşuri şi amestecăm. Mai pun şi pun lapte, să se omogenizeze.
Pun coaja de lămâie rasă şi amestecăm bine. Adaug un pic de esenţă de rom, portocală şi lămâie. Începem să omogenizăm, mai punem puţin lapte şi apă minerală, pentru a afâna acest aluat. Deja încep să frământ coca. Este galben de la gălbenuşurile de ouă, aşa se face în Moldova. Eu nu l-am făcut cu foarte multe ouă, dar tot se cunoaşte şi vede, pentru că aşa se trebuie să arate un cozonac. O să-l las aluatul la dospit vreo oră, acoperit”, a dezvăluit Mirela Vaida pe contul pe contul ei de Youtube.
În timp ce aluatul este lăsat să crească, pregătiți umplutura pentru cozonacul moldovenesc.
„Puneți într-un vas zahărul, pudra de cacao, miezul de nucă și peste ele turnați puțin lapte, esența de rom, lămâie și portocală. Amestecați pentru a obține o pastă omogenă. Ungeți tavile de copt cu unt. După ce a crescut aluatul, îl iau şi îl împart în patru, deoarece o să fac doi cozonaci împletiţi. Începem să întindem aluatul şi punem multă umplutură de nucă pe fiecare bucată. Acum, peste umplutură, punem rahat şi stafide.
Apoi rulăm fiecare bucată şi împletim, două cu două, şi îi punem în tăvi. Îi mai acoperim încă zece minute, timp în care încălzim cuptorul. În acest timp, am pus un gălbenuş cu ulei de măsline, cu care vom unge cozonacii înainte să îi punem la cuptor. La copt, îi lăsăm aproximativ 45 de minute. După ce sunt copți și îi scoatem din cuptor, îi presărăm cu zahăr pudră”, a mai explicat Mirela Vaida.
Citește și: Rețetă de cozonac de post, cu ciocolată. Este simplu și ieftin