REŢETA ZILEI - JOI: Sarmale în foi de varză cu afumătură
Publicat pe 17.12.2015 la 16:26 Actualizat pe 17.12.2015 la 16:52
Sărbătorile se apropie cu paşi repezi, iar de pe masă nu trebuie să ne lipsească sărmăluţele. Astăzi, ne-am gândit să vă propunem o reţetă de sărmăluţe cu care vă veţi cuceri invitaţii la masa de Crăciun.
Sărbătorile se apropie cu paşi repezi, iar de pe masă nu trebuie să ne lipsească sărmăluţele. Astăzi, ne-am gândit să vă propunem o reţetă de sărmăluţe cu care vă veţi cuceri invitaţii la masa de Crăciun.
Ingrediente: 2 verze murate mari, 1,5 kg carne de porc mai grasă, 150 g de orez, 600-700 g costiţe afumate şi slănină afumată, 1 ceapă, sare, piper, cimbru, 1 ardei gras roşu, apă, 3-4 linguri de bulion.
Mod de preparare: se pune varza la desărat într-un vas de plastic plin cu apă rece. Între timp se pune orezul la înmuiat pentru aproximativ 45 de minute. Apoi, carnea de porc se amestecă împreună cu o ceapă crudă dată prin răzătoare, cu orezul, sarea, piperul şi cimbrul. După ce e gata compoziţia, se întinde o foaie de varză pe un fund de lemn, se îndepărtează nervura groasă din centrul foii şi se taie în bucăţi potrivite. Se pune în centrul fiecărei bucăţi de varză din compoziţia de carne câz o nucă, după care se rulează foaia de varză, iar capetele le introducem înăuntru cu degetul arătător.
După ce am terminat de format toate sărmăluţele, se aşează primul strat concentric de sarmale într-o cratiţă înaltă, largă şi cu fund gros. Apoi, se pun din loc în loc, printre sarmale, bucăţele de slănină şi costiţă afumată.
În centrul sarmalelor, se pune restul afumăturii rămase. Apoi, acoperim sarmalele cu varză tocată şi se presară pe deasupra cimbru şi câteva crenguţe de mărar. Se toarnă apă amestecată cu bulion cât să se acopere sarmalele, după care se aşează oala pe foc mic şi se lasă la fiert timp de 2 ore.
Din când în când, se mai zgâlţâie oala pentru ca sarmalele să nu se prindă de fund şi se verifică să nu rămână fără apă. După două ore se verifică dacă orezul din sarmale s-a fiert. Dacă este complet fiert, iar foaia de varză se taie uşor, se bagă oala cu sărmăluţe la cuptor pentru 30-45 de minute, până când acestea se rumenesc uşor.