REŢETA ZILEI - JOI: Şuberek- Pe cât de gustos, pe atât de simplu!
Publicat pe 06.11.2014 la 16:15 Actualizat pe 06.11.2014 la 16:27
Cei mai mulţi dintre noi asociază şubereţul cu vacanţele pe litoralul românesc, acesta fiind un preparat care a căpătat popularitate în România, datorită comunităţilor de tătari din zona Dobrogei.
Cei mai mulţi dintre noi asociază şubereţul cu vacanţele pe litoralul românesc, acesta fiind un preparat care a căpătat popularitate în România, datorită comunităţilor de tătari din zona Dobrogei.
Şuberekul este o plăcintă tradiţională tătărească, făcută dintr-o foaie simplă de aluat, frământată manual şi umplută cu brânză sau carne (de vită ori oaie).
Ingrediente:
- 400- 450 ml apa călduţă
- făină cât cuprinde
- sare.
- 1 kg carne tocata de oaie sau vită, după preferinţă
- 3- 4 cepe
- sare
- piper
- mentă
- apă călduţă.
- ulei pentru prăjit.
Mod de preparare:
Se frământă o cocă din apă călduţă, sare şi făina adăugată treptat, astfel incat să nu fie nici foarte moale, nici foarte vârtoasă, ci foarte elastică, să o putem întinde usor. Aluatul se taie in fasii lungi care apoi se împart în bucăţi mai mici cărora li se dau forma de bila.
Se pregăteşte apoi compozitia pentru umplut şuberekul. Ceapa se curăţă şi se taie marunt.
Carnea tocată se pune într-un bol, se adaugă ceapa tocată, piper şi sare după gust şi se condimentează cu menta.
Se amestecă totul foarte bine, iar pentru a putea amesteca mai bine compoziţia, dar şi pentru a putea fi întinsă mai uşor se adaugă apa caldă, asta în funcţie de cantitatea de carne.
Se intind acum foile: din fiecare mingiuţa se va face o foaie cât mai subţire cu putinţă. Pe o jumatate din foaie se adaugă o lingură de compoziţie care se va întinde pe aceasta, iar cealaltă jumătate se va plia peste ea. Se apasă apoi cu degetele bine pe margini ca sa le lipim, iar apoi decupam frumos cu ce avem la îndemână fiecare.
Se prăjesc şuberekurile în baie de ulei încins, pe fiecare parte pana devin aurii. Se servesc calde, alături de un iaurt zdrăvan sau de airan.
Sursa: gustos.ro
Citeste si:
REŢETA ZILEI - MIERCURI: Mâncare de gutui cu pasăre