REŢETA ZILEI - MARŢI: Lasagna regală
Publicat pe 28.10.2014 la 17:26 Actualizat pe 28.10.2014 la 17:29
Dacă te-ai săturat de toate felurile de mâncare şi vrei să încerci ceva special, cred că este timpul să găteşti lasagna regală! Nu este o reţetă care se poate prepara rapid, dar merită cu siguranţă efortul!
Dacă te-ai săturat de toate felurile de mâncare şi vrei să încerci ceva special, cred că este timpul să găteşti lasagna regală! Nu este o reţetă care se poate prepara rapid, dar merită cu siguranţă efortul!
INGREDIENTE:
- un morcov
- o ţelină mai mică sau jumătate (dacă rădăcina e mare)
- o ceapă
- 3 căţei de usturoi
- 70 g de unt
- 400 g carne tocată asortată (porc şi vită)
- 400 g pulpă de roşii
- 200 ml vin roşu
- 2 linguri de oregano
- sare şi piper
- 50 g de făină albă de grâu
- 750 ml lapte
- o lingură de nucşoară măcinată
- o lingură de zeamă de lămâie
- 250 g de mozzarella tăiată cubuleţe
- 250 g de plăci de paste lasagna (fără prefierbere)
- 100 g de parmezan ras
- 2 linguri de unt
MOD DE PREPARARE:
Ceapa şi usturoiul se toacă mărunt, morcovul şi ţelina se dau prin răzătoare, apoi toate acestea se călesc uşor în untul topit 2-3 minute, amestecând uşor. Se adaugă carnea tocată, se amestecă bine şi se mărunţeşte cu lingura până devine sfărâmicioasă. Se încorporează apoi pulpa de roşii, se toarnă pe deasupra vinul, se presară cele două linguri de oregano, sare şi piper şi se fierbe totul acoperit, la foc mic, timp de 60 de minute. Trebuie să verificaţi sosul din când în când să aibă suficient lichid, iar dacă mai este nevoie, mai puteţi adăuga puţină apă.
Sosul Bechamel se prepară astfel:
Se topeşte untul într-o cratiţă, se adaugă făina treptat, amestecând cu un tel şi apoi laptele amestecând continuu. Se fierbe totul la foc moderat timp de 10 minute, iar la final se condimentează cu nucşoară, zeamă de lămâie, sare şi piper.
După ce aţi terminat sosul, trebuie să preparaţi a treia parte şi ultima a reţetei. Într-un vas de ceramică termorezistentă turnaţi un strat de sos Bechamel, puneţi apoi un strat de plăci de paste lasagna, un strat de sos Bolognese, câteva cuburi de mozzarela şi tot aşa, până ajungeţi la baza de sus a vasului. Ultimul strat trebuie să fie de sos Bechamel peste care presăraţi parmezanul şi bucăţele de unt. Băgaţi vasul la cuptorul încins la 180 de grade pentru 45-50 minute.
Secretul: Înainte de servire acordaţi-i distinsei bombe calorice o mică pauză. Mai lăsaţi-o să stea în cuptorul oprit încă 15 minute. Sosurile se vor distribui uniform, iar lasagna va fi mai uşor de tăiat!
A.B.