Ce nu se mănâncă de Ziua Crucii. Tradiții importante pe 14 septembrie 2023, de Înălțarea Sfintei Cruci
Publicat pe 13.09.2023 la 15:50 Actualizat pe 13.09.2023 la 15:52
An de an, la data de 14 septembrie, credincioșii din toate colțurile lumii sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci, numită și Carstovul Viilor și Ziua Șarpelui. Acest mare și important eveniment ne amintește de moartea Mântuitorului Iisus Hristos pe muntele Golgota, Aflarea Crucii pe care a fost răstignit și, totodată, înălțarea ei în fața poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie anul 335. Ce nu au voie credincioșii să mănânce de Ziua Cruci. Tradițiile importante de care este bine să ții cont mâine, pe 14 septembrie.
- Ce nu au voie credincioșii să mănânce de Ziua Cruci
- Tradițiile importante de care este bine să ții cont pe 14 septembrie 2023, de Înălțarea Sfintei Cruci
În fiecare an, pe 14 septembrie, credincioşii prăznuiesc o sărbătoare importantă, mai exact Înălțarea Sfintei Cruci. Ei bine, acest eveniment este unul dintre cele mai vechi.
În această zi importantă, cei mai mulți credincioși renunță la anumite alimente pentru a cinsti această sărbătoare așa cum se cuvine. Mai mult decât atât, puțini știu, însă, la data de 14 septembrie se ține post negru sau se impun anumite restricții culinare, în funcție de organismul fiecărei persoane.
Ce fructe nu se mănâncă de Ziua Crucii
În acest fel, în cazul în care vrei să cinsteşti aşa cum se cuvine această sărbătoare, este important să afli ce nu se mănâncă de Ziua Crucii.
Așadar, la data de 14 septembrie, este important ții post negru sau să renunți la anumite preparate. Printre alimentele pe care nu este bine să le consumi de Înălțarea Crucii se numără: prunele, pepenii, usturoiul, nucile, peștele şi alte alimente care seamănă cu o cruce.
Mai mult de atât, tot în această zi credincioşii ar trebui să evite activităţile gospodăreşti și chiar munca la câmp.
Tot la data de 14 septembrie este recomandat să aduni anumite plante de leac, cum ar fi: boz, micşunele, mătrăgună, năvalnic. Apoi, este necesar să le duci la biserică pentru a fi sfinţite.
Ce se mai face de Ziua Crucii
În ziua Înălțării Crucii există o mutime de tradiții și obiceiuri pe care credincioșii le respectă cu sfințenie. Așadar, printre acestea se numără sfințirea busuioculul, care mai apoi se pune în vasele de apă ale păsărilor pentru a fi ferite de boli.
Mai mult, o altă superstiție arată că fetele pun busuioc în apa cu care se spală pentru a avea un păr bogat și sănătos.
Potrivit unei alte tradiții, se spune că de Ziua Crucii, preoții sfințesc viile și butoaiele de vin pentru ca oamenii să se bucure de o recoltă bogată.