Cât se fierbe piftia, pentru a obține un preparat limpede și închegat. Trucul de care trebuie să știe toate gospodinele
De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 09.12.2022 la 11:09
Actualizat pe 09.12.2022 la 11:09
Mai este puțin până la Crăciun, iar gospodinele deja se pregătesc pentru sărbători. De pe mesele românilor nu lipsește piftia, preparat cunoscut în alte zone sub denumirea de răcituri. Și cum piftia este pe placul tuturor, există câteva trucuri care te vor ajuta să obții un preparat limpede și închegat.
- Cât timp trebuie fiartă piftia
- Secretul unui preparat limpede
Piftia se numără printre preparatele apreciate de români și cum sărbătorile se apropie, gospodinele deja pregătesc meniul pentru Crăciun și Revelion. Pentru a obține un preparat limpede și închegat, este bine să ții cont de câteva trucuri. Unul dintre ele se referă la timpul de fierbere al lichidului.
Cât timp se fierbe, de fapt, piftia
Cu toate că la prima vedere ai spune că este un preparat simplu, piftia poate să nu aibă aceeași consistență, iar totul începe de când este pusă pe foc.
Mai exact, se fierbe carnea de porc alături de o țelină, un morcov și un păstârnac. Se adaugă sare și piper, iar mai apoi usturoiul, care trebuie turnat treptat peste bucățile de carne.
Ulterior, lichidul trebuie lăsat la foc mic, între două și trei ore. Intervalul în care este fiartă piftia variază în funcție de carnea aleasă, dar și de câtă apă este inclusă în rețetă. După ce s-a răcit, piftia trebuie lăsată la frigider.
În cazul preparatelor ce conțin carne de porc, piftia se va închega mai repede față de cea gătită cu carne de pui. De aceea, este bine să incluzi în rețetă și gelatină.
Este bine ca înainte de a pune la rece piftia să faci un test, pentru a vedea dacă ai obțin consistența dorită. Mai exact, după ce bucățile de carne sunt fierte, ia câteva linguri de lichid din oală, iar într-un sfert de oră, vei observa dacă lichidul începe să se lege.
În schimb, dacă nu ai obținut preparatul așa cum ți-ai dorit, este bine să adaugi gelatină, dar nu înainte de a mai lăsa pe foc preparatul pentru câteva minute. După câteva minute, poate fi adăugată și gelatina, iar mai apoi poate fi lăsată la rece.
Citește și: Reţeta de piftie de porc a lui Cătălin Scărlătescu. Secretul celebrului chef ca preparatul să iasă limpede