Rețetă de panettone ca la carte. "Cozonacul italian" poate fi servit în orice perioadă din an
Publicat pe 23.04.2023 la 19:43 Actualizat pe 23.04.2023 la 19:43
Panettone este un cozonac de origine italiană. Mai exact, în acesta se adaugă fructe uscate și, după plăcere, ciocolată. Acest aliment, preparat des de gospodine, este iubit în toată lumea, iar din Italia se exportă anual milioane de astfel de cozonaci. Cum se prepară panettone ca la carte.
- Rețetă de panettone ca la carte
- "Cozonacul italian" poate fi servit în orice perioadă din an
Panettone nu se face greu, însă durează destul de mult timp, motiv pentru care iubitorii acestui desert preferă să îl cumpere direct de la supermarket. Mai exact, este vorba despre trei procese, asta pentru că trebuie dospit pentru o perioadă mai lungă de timp și de de mai multe ori.
Rețetă de panettone ca la carte
Ingrediente
Primul aluat (l-am pornit seară)
-25 de grame de drojdie proaspătă;
-125 de grame de zahăr;
-1 plic de zahăr vanilat;
-6 gălbenușuri crude;
-2 linguri de albuș de ou;
-150 de ml. de apă (eu am pus lapte călduț);
-135 de grame de unt moale;
-500 de grame de făină albă.
Al doilea aluat (dimineață devreme)
-primul aluat care a dospit peste noapte;
-125 de grame de zahăr;
-10 grame de miere de albine;
-50 de grame rom sau cognac (în care au stat peste noapte stafidele);
-6 gălbenușuri crude;
-250 de grame de făină albă;
-10 grame de sare (o linguriță bună, cu vârf - cel mai bine o cântăriți);
-125 de grame de unt moale;
-100 grame de stafide înmuiate în cca. 50-60 ml. de rom sau cognac (eu am folosit amestec de 40ml cognac și 10ml rom Stroh - are o aromă trăznet);
-3 linguri de coajă de portocală confiată și tocată mărunt (din producție proprie).
Glazură
-80g zahăr pudră;
-2 albușuri crude;
-80g migdale măcinate fin;
-50g migdale întregi;
-50g zahăr granulat mare, pentru decor.
Mod de preparare
Astfel, pentru primul aluat se freacă drojdia într-o ceșcuță cu laptele călduț. În castronul robotului de bucătărie se așează 3 gălbenușuri, zahărul tos, vanilia și se mixează pentru aproximativ 2-3 minute. Se adaugă drojdia cu laptele din ceșcuță și se amestecă iar. Se pune și făînă și se mixează totul pentru circa 10 minute.
Apoi, se adaugă restul de 3 gălbenușuri și cele 2 linguri de albu, la care se frământă totul tot pentru aproximativ 10 minute. Apoi, se adaugă și cubulețe din untul moale și se frământă în continuare.
Se pune aluatul într-un bol și se lasă la rece până a două zi. Deasupra se pune o pungă de plastic. Tot seară se pun stafidele la înmuiat într-un amestec din 40ml cognac și 10ml rom Stroh și se acoperă cu folie de plastic că nu cumva să mi se evapore alcoolul în care stau.
Pentru al doilea aluat se transferă aluatul inițial înapoi în vasul mixerului. Se pun apoi stafidele. Se frământă bine totul și se adaugă alcoolul, 3 din cele 6 gălbenușuri, zahărul și mierea. Imediat ce acestea au fost încorporate se pun și cele 250g de făină și cele 10g de sare. Apoi, se adaugă restul de 3 gălbenușuri și bucățelele de unt moale.
Pentru ultima frământare se adaugă stafidele și coajă confiată tocată de portocale și se încorporează totul timp de aproximativ 10 minute. Întreg aluatul se lasă la dospit pentru circa 60 de minute.
Glazura panettone
Se pregătesc sâmburii de caise. Într-o crăticioara se pune puțină apă la fiert și se fierb câteva secunde sâmburii.
Se încinge cuptorul la 180 de grade Celsius. Se scot cozonacii de la adăpost și se adaugă în mod egal glazura peste ei. După care se adaugă, din nou la cuptor unde se coc pentru 45 de minute la 180 de grade Celsius.
După alte 15 minute se acoperă cozonacii cu foaie de hârtie de copt și în total se lasă 60 de minute la copt.
CITEȘTE ȘI: Rețetă de mâncare de urzici cu usturoi. Preparatul pe care să-l servești de Sfântul Gheorghe