6 metode simple de a economisi bani, indiferent de venituri
Publicat pe 08.02.2021 la 13:22 Actualizat pe 08.02.2021 la 13:22
Anul 2020 ne-a învățat, poate, să fim mai chibzuiți, însă nu toți au simți cu adevărat impactul pandemiei aspora buzunarului. Iar în timp ce unii au avut rezerve consistente pentru anul ce tocmai a trecut, alții nu știu nici acum cum să își revină din problemele financiare. Iată cum poți să economisești bani cu efort minim!
- Metode simple de a economisi bani
- Cum poți să îți pui bani de-o parte
- Nu contează cât câștigi, ci cât salvezi
Există numeroase metode prin care ai putea să ai la sfârșit de lună o sumă de bani păstrată „la saltea”, însă acest lucru trebuie bine calculat pentru a nu te trezi fără un leu în portofel în situații delicate.
În momentul în care decizi că vrei să economisești, trebuie să realizezi că acest lucru presupune un mic sacrificiu, pentru că, așa cum era de așteptat, punerea banilor de-o parte presupune renunțarea la anumite dorințe sau chiar capricii pe care până acum ai considerat că este necesar să ți le faci.
Printre primele și cele mai la îndemână metode este punerea într-un cont de economii a 10% din veniturile tale lunare. Altfel spus, imaginează-ți că esti nevoit prin lege să plătești contrbuții la stat de 10%, iar acei bani nu mai există în portofelul tău. Bineînțeles, aceștia vor exista, însă în contul de economii, în care nu ar fi indicat să umbli decât în caz de nevoie.
Cele mai bune metode de a economisi bani
O altă metodă ar fi să început să nu mai iei masa în oraș, unde mâncarea este scumpă și poate nici atât de sănătoasă cum vrei tu să crezi. Pentru a-ți da seama de ce este o metodă eficientă de a economisi bani, calculează cât consumi pe mesele la restaurant în mod normal pe lună. Este o sumă măricică, nu? Asta nu însemană să nu mai iei masa în oraș, însă în timp ce restaurantele exlusiviste ar putea să mai aștepte, mulțumește-te cu un fast-food, de exemplu. Sau de ce nu, gătește acasă, alături de cei dragi ție.
De asemenea, ai putea să optezi pentru produse aflate în promoții. Poți să îți instalezi pe telefon aplicațiile lanțurilor de magazine pe care le fregventezi și să alegi din multitudinea de produse mai ieftine, de exmeplu oachetele 2 la preț de 1. Nu înseamnă să te apuci să cumperi cărucioare pline cu mâncare mai ieftină cu un leu sau doi, însă unele oferte sunt chiar profitabile iar cel câștigat o să fi chiar tu.
Indicat este să mergi la cumpărături cu o listă făcută de acasă de la care să nu te abați. Fi că este vorba despre o llistă virtuală sau notată pe un bilețel, aceasta te va ajuta să cumperi exact ce ai nevoie, fără nimic în plus sau minus. Tentațiile sunt mari, știm asta, și îți va fi greu, știm și acest lucru, însă, în timp, te vei obișnui să cumperi doar strictul necesar, plăcerile fiind satisfăcute cu o altă ocazie.
Și vacanțele pot fi planificate cu mai mult timp înainte, tocmai pentru a beneficia de pachete turistice cu mult reduse față de cele din sezonul în curs. Bineînțeles, nu spune nimeni să îți programezi concediul cu un an înainte, însă nici să nu te decizi cu o săptămână înainte nu este indicat. Există cazuri în care biletele de avion sunt și cu 80% mai ieftine dacă le iei cu câteva luni înainte decât atunci când ai avea concediu propriu-zis. Și la pensiuni și hoteluri se aplică aceeași regulă: cu cât îți rezervi mai devreme locul, cu atât vei plăti mai puțin.
În ceea ce privește abonamentele la servicii, este recomandat, asta dacă vrei să economisești, bineînțeles, să le ai pe toate acestea la un singur furnizor. De asemenea, poți negocia prețul unei prelungiri de abonament, mai ales dacă ai toate serviciile la o singură firmă de distribuție. Poți și să intri pe site-urile companilor și să faci o simulare de calcul pentru a vedea la cine sunt mai ieftine pachetele de servicii compelte. Abia atunci poți lua cea mai bună decizie.