REŢETA ZILEI - SÂMBĂTĂ: Tort de ciocolată cu miez de lapte
Publicat pe 24.01.2015 la 16:45 Actualizat pe 24.01.2015 la 16:49
Pentru o zi friguroasă de weekend vă propunem o reţetă delicioasă şi rapidă: tort de ciocolată cu miez de lapte. Este o prăjitură cu care sigur vă veţi cuceri invitaţii.
Pentru o zi friguroasă de weekend vă propunem o reţetă delicioasă şi rapidă: tort de ciocolată cu miez de lapte. Este o prăjitură cu care sigur vă veţi cuceri invitaţii.
Ingrediente pandişpan de ciocolată: 250 g ciocolată neagră, 60 g unt, 40 g ulei de floarea soarelui, 100 ml de frişcă lichidă, 4 ouă, 100 g zahăr, 200 g de făină, 1 plic de praf de copt, 1 vârf cuţit sare
Ingrediente miezul de lapte: 1 l lapte, 250 g zahăr, 125 g făină, 25 g amidon de porumb, 200 ml frişcă, 1 păstaie de vanilie
Ingrediente sirop caramel: 6 linguri zahăr brun, 250 ml apă fierbinte, 2 linguri coniac
Crocant de alune: 150 g alune, 100 g zahăr brun
Mod de preparare: Punem într-o crăticioara, pe foc foarte mic, ciocolată tăiată în bucăţele potrivite, untul , frişca lichidă şi uleiul. Amestecăm până când ciocolata se topeşte complet, apoi stingem focul şi lasam compoziţia să se răcească complet. Separam albusurile şi galbenuşurile celor patru ouă. Mixăm gălbenuşurile amestecate cu zahărul până când îşi triplează volumul şi se deschid la culoare. Separat, mixăm albuşurile amestecate cu un vârf de cuţit de sare, până când obţinem o spumă tare. Adăugam crema de ciocolată peste galbenuşuri şi mixăm la o viteză mică până la completa omogenizare. Amestecam făina cu praful de copt, o cernem şi apoi o încorporăm cu grijă, amestecând de jos în sus, mixului de galbenuşuri şi cremă de ciocolată. La sfârşit, încorporăm cu grijă albuşurile, cu o lingura de lemn sau un tel, în amestecul de gălbenuşuri, crema de ciocolata şi făina. Tapetăm o formă rotundă cu unt şi făina, adaugăm compoziţia şi o nivelam cu grijă. Coacem pandişpanul în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 30-35 minute. După ce s-a răcit, îl tăiem în trei foi.
Mod de preparare miez de lapte: Amestecăm zahărul, făina şi amidonul şi punem mixul obţinut într-o cratiţă încăpătoare. Turnam treptat laptele peste mixul solid şi amestecam cu grijă astfel încât să nu se formeze cocoloaşe. Punem cratiţa pe foc mic şi amestecăm încontinuu până când crema capătă o consistenţă densă (cca 10 minute). Stingem focul şi acoperim suprafaţa cremei cu folie de plastic alimentara. O lăsăm să se răcească complet. Amestecăm crema de lapte rece cu frişca mixată foarte bine.
Mod de preparare sirop caramel: Punem zahărul într-o crăticioară antiaderentă, pe foc mic. Amestecăm, şi când zahărul este complet topit, adaugăm apă fierbinte. Lăsăm crăticioară pe foc până când zahărul se topeşte din nou. Stingem focul, adaugăm cele 2 linguri de coniac şi lăsăm siropul să se răcească complet.
Mod de preparare crocant de alune: Tăiem alunele în bucăţele potrivite, le punem într-o tigaie antiaderentă şi le amestecăm cu zahărul şi o lingură cu apă caldă. Punem tigaia pe foc mic şi amestecăm până când zahărul se caramelizează şi alunele capată o culoare aurie. Stingem focul, punem crocantul pe o foaie de hârtie de copt şi îl lăsăm să se răcească complet. După ce s-a răcit, îl putem zdrobi cu ajutorul făcăleţului sau, dacă îl vrem mai fin, îl băgăm la robot câteva secunde.
Asamblare tort: Punem prima foaie de pandişpan în cercul detaşabil, o însiropăm bine cu siropul rece, adăugăm un prim strat de cremă de lapte. Peste crema, adăugăm a doua foaie, o însiropăm bine şi formăm al doilea strat de cremă de lapte. Închidem tortul cu a treia foaie de pandişpan şi o însiropăm şi pe ea foarte bine. Scoatem cu grijă cercul detaşabil din jurul tortului. Îmbrăcăm tortul în crema de lapte rămasă, îl pudrăm cu crocantul de alune şi îl punem în frigider pentru câteva ore.
Citeşte şi:
REŢETA ZILEI - JOI: Chec cu vin roşu, ciocolată şi scorţişoară! Vei fi lăudat de musafiri