Amenzi pentru femeile care nu-şi alăptează copiii la sân! Ce proiect de lege a propus Ministerul Sănătăţii
Publicat pe 08.01.2020 la 15:25 Actualizat pe 08.01.2020 la 15:27
Un nou proiect de lege a fost propus de Ministerul Sănătăţii, cu privire la favorizarea alăptării la sân a bebeluşilor.
Un nou proiect de lege a fost propus de Ministerul Sănătăţii, cu privire la favorizarea alăptării la sân a bebeluşilor.
Cei din minister vor ca mămicile să renunţe la achiziţionarea laptelui praf pentru micuţi, sfătuindu-le să îşi hrănească bebeluşii pe cale naturală, prin alăptarea la sân.
Conform statisticilor, rata privind alăptarea este de 16% în ţara noastră, dat fiind faptul că laptele praf este promovat în toate instituţiile şi nu numai. Ei bine, din cauza acestui fapt, laptele praf pentru sugarii până într-un an, ar putea fi interzis din luna mai a acestui an.
Ministerul Sănătăţii îşi doreşte să oprească tot ceea ce ţine de marketingul făcut de companiile care produc acest tip de lapte, fiind interzisă publicitatea în social-media şi nu numai. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore, a oferit primele declaraţii în acest sens: "Ministerul Sănătăţii a armonizat legislaţia din România cu codul internaţional adoptat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF. În primul rând, proiectul de lege prevede obligativitatea personalului medical de a promova alăptarea la sân. În al doilea rând, această componentă interzice un factor important în determinarea mamelor de a utiliza laptele praf şi anume marketingul agresiv pentru anumite produse.".
Asociaţia SAMAS este cea care a realizat un studiu în acest sens, rezultatul fiind bazat pe fapul că mamele decid dacă alăptează sau nu dinainte de naştere. Întrebat dacă este de acord cu situaţia întâlnită, un părinte şi-a susţinut deschis părerea pe care o are în legătură cu acest subiect, dând vina pe cadrele medicale din maternităţi: "Ministerul Sănătăţii a armonizat legislaţia din România cu codul internaţional adoptat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF. În primul rând, proiectul de lege prevede obligativitatea personalului medical de a promova alăptarea la sân. În al doilea rând, această componentă interzice un factor important în determinarea mamelor de a utiliza laptele praf şi anume marketingul agresiv pentru anumite produse.".
Amenzi între 1.000 - 100.000 lei
De asemenea, atât companiile producătoare de lapte praf, cât şi persoanele fizice care vor continua să-şi hrănească copiii cu acest tip de lapte, pot fi sancţionate cu sume ce variază între 1.000-100.000 lei.