Calendar ortodox, joi, 28 noiembrie. Lor trebuie să le spui "La mulţi ani" în această zi
Publicat pe 27.11.2019 la 08:39 Actualizat pe 27.11.2019 la 09:07
Sărbătoare mare pentru creştini, joi, pe data de 28 noiembrie. În fiecare an, în această zi, Biserica îl prăznuieşte pe Sfântul Ştefan cel Nou.
Sărbătoare mare pentru creştini, joi, pe data de 28 noiembrie. În fiecare an, în această zi, Biserica îl prăznuieşte pe Sfântul Ştefan cel Nou.
Sfântul Ştefan cel Nou, sărbătorit pe 28 noiembrie
Sfântul Ştefan cel Nou a fost crescut de mic în credinţă, astfel că şi-a dorit foarte mult să ia calea bisericii. Astfel, la vârsta fragedă de 16 ani, Sfântul Ştefan cel Nou a fost călugărit. La vârsta de 42 de ani, Sfântul Ştefan cel Nou a decis să se retragă într-o chilie. Locuinţa era foarte mică, iar cei care au văzut-o au spus că se asemăna mai degrabă cu un mormânt.
Sfântul Ştefan cel Nou este cinstit şi pentru faptul că a luptat împotriva celor care spuneau că icoana este un idol. Foarte mulţi creştini au fost persecutaţi în acea perioadă. La fel s-a întâmplat şi cu Sfântul Ştefan cel Nou, care a recunoscut cu foarte mare curaj puterea icoanei în faţa împăratului. Sfântul Ştefan cel Nou a fost închis alături de alţi 342 de monahi car fuseseă prigoniţi pentru credinţă.
Totodată, joi, pe 28 noiembrie, toţi cei care poartă numele Sfântul Ştefan cel Nou sunt sărbătoriţii zilei. De asemenea, daca aveţi cunoştinţe care au purtat aceste nume şi au plecat la Domnul este bine să daţi ceva de pomană pentru sufletele lor.
Rugăciunea către Sfântul Ştefan cel Nou
"Pustniceşte mai înainte pregătindu-te în munte, taberele vrăjmaşilor celor netrupeşti cu toată arma Crucii le-ai pierdut, întru tot fericite. Şi iarăşi spre chinuire bărbăteşte te-ai îmbrăcat, ucigând pe Copronim cu sabia credinţei. Şi pentru amândouă te-ai încununat de la Dumnezeu, Preacuvioase Mucenice Ştefan, pururea pomenite. Ca pe uscat umblând Israel, cu urmele prin adânc, pe prigonitorul Faraon văzându-l înecat, a strigat: lui Dumnezeu cântare de biruinţă să-I cântăm.
Cu bucurie trecând tu pe calea cea strâmtă a nevoinţei, cu întinderea muceniciei tale ai strâmtorat pornirea vrăjmaşilor şi ai moştenit viaţă largă, fericite. Rădăcină neroditoare te-a rodit pe tine mai înainte cea cu numele Anei, ca odinioară pe Samuel şi te-a dat pe tine dar lui Dumnezeu, însemnând darul vieţii tale, înţelepte. Foarte cu sfinţenie mergând la Dumnezeiasca ceată a sihaştrilor, ai strălucit cu virtuţile ca o stea prealuminoasă, luminând tainic pe credincioşi, Cuvioase Ştefan. Chinuindu-ţi trupul cu închisoarea locuinţei celei strâmte, ţi-ai ridicat gândul către cele cereşti, înţelepte, lăţindu-te bine cu suişuri. Pe Uşa cea Neumblată, pe Locaşul cel Curat al curăţie, pe cea Frumoasă între femei, pe Preasfânta Stăpână, cu glasuri sfinţite să o mărim noi poporul cel sfinţit. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin".