Ce conţin chipsurile din Carrefour, Lidl sau Kaufland. Nu le mai consuma dacă vezi acest detaliu pe etichetă
Publicat pe 27.03.2023 la 09:06 Actualizat pe 27.03.2023 la 09:06
Chipsurile sunt unele dintre cele mai consumate produse alimentare din întreaga lume. Fie că nu lipsesc de la piesele de teatru sau din cinematografe sau fie că sunt cumpărate din supermarket pentru a fi consumate acasă, acestea sunt cu adevărat deliciose. Însă, o categorie din acestea îți pot pune sănătatea în pericol. La ce detaliu de pe etichetă trebuie să fii atent. Dacă apare acesta, nu trebuie să le consumi.
- Ce conţin chipsurile din Carrefour, Lidl sau Kaufland
- Nu le mai consuma dacă vezi acest detaliu pe etichetă
Fie că sunt cu sare, brânză, ardei, smântână și usturoi, chpsurile sunt printre gustările preferate ale românilor. Și, pentru că sunt atât de delicioase, mulți preferă să consume o cantitate destul de mare din acest produs.
Ce conţin chipsurile din Carrefour, Lidl sau Kaufland
Mulți dintre producătorii acestor gustări se folosesc de ulei de floarea-soarelui sau de rapiță, iar unii utilizează chiar uleiul de palmier. Însă, dacă vorbi de uleiul de palmier, trebuie să știm că acesta este foarte nociv, putând conține niveluri crescute de poluanți de grăsimi și cauza probleme sociale și de mediu semnificative.
Conform ultimelor cercetări, Asociația Pro Consumatori a analizat 27 tipuri de pungi de chipsuri. În urma acestor investigări inspectorii ANPC au descoperit că unele dintre chipsurile vândute de supermarketuri conțin acid citric.
Acesta este un compus organic, cristalin, fără culoare, care aparține clasei de acizi carboxidici și este folosit ca acidifiant. El poate provoca dureri abdominale și atacă chiar smalțul dinților.
Nu le mai consuma dacă vezi acest detaliu pe etichetă
Mai mult decat atat, 37% dintre sortimentele cercetate conţin monoglutamat de sodiu. Acesta care este un potenţiator de gust şi aromă, insa care cauzează reacţii alergice, dureri de cap şi de gât, ameţeală, greaţă, diaree şi poate bloca asimilarea vitaminei B6 şi a calciului. El poate pune in pericol mai ales femeile gravide, copii, hipoglicemici, bătrâni sau cardiaci.
Cu toate acestea, chipsurile din comerț au și clorură de potasiu. Se pare că, acest ingredient este folosit în agricultură ca îngrășământ chimic. Specialiștii menționează că acest compus declanșează sau activează diverse boli, precum afecţiuni renale, cardiace, hipertensiune, infarct miocardic şi diabet zaharat.
Nu le mai consuma dacă vezi acest detaliu pe etichetă
Medicul Florin Ioan Bălănică, specialist în medicina personalizată, nutriție și nutrigenomică a precizat că chipsurile pe care obișnuim să le consumăm în cantități exagerat de mari sunt foarte periculoase pentru organismul nostru.
„Mâncăm chipsuri pentru că le asociem cartofilor prăjiți. Iar la cartofi suntem campioni. Cu ceafă, cu maioneză, muștar, mici și altele, prăjim cartofi într-o veselie și mai apoi îi și mâncăm. Dacă nu facem excese de cartofi prăjiti, adică nu consumăm zilnic și în cantități industriale, nu se întâmplă nimic, problema apare când abuzăm.
Și abuzăm, saorma cu de toate nu se poate fără cartofi prăjiți, iar ceafa „goală” este o blasfemie. Ne-am obișnuit cu gustul și ne dezvățăm greu, mai ales că acum stăm toata ziua pe scaun și ronțăim ceva. Pungile cu chipsuri sunt nelipsite de pe birou, la film, în parc și la petreceri. Sunt crocante, cu diverse arome și ne plac”, a spus medicul Florin Ioan Bălănică, specialist în medicina personalizată, nutriție și nutrigenomică.
El a mai susținut că majoritatea chipsurilor nu sunt făcute din cartofi.
„Chiar de orice, credeți-mă! De fum, grătar, chili, sărați, cu ceapă, usturoi, cu orice. Astăzi, în alimentație aproape nimic nu e ceea ce pare: cafeaua este, de fapt, aromă cu cafea, chipsurile sunt bazaconii colorate și totul e aromă cu ceva”, a mai precizat medicul specialist.
CITEȘTE ȘI: De unde provin mezelurile care se vând în supermarket-ul Lidl. Toți românii ar trebui să știe asta