De ce se cară apă 40 de zile la mormânt. Ce spun preoții despre acest obicei românesc
Publicat pe 28.10.2021 la 16:41 Actualizat pe 28.10.2021 la 16:41
După moartea unei persoane, în România, creștinii țin la mai multe tradiții făcute în numele celui decedat, printre care și căratul apei timp de 40 de zile la mormânt. Iată ce spun preoții despre acest obicei românesc.

40 de zile se cară apă la mormânt
Arhiva
- Care sunt obiceiurile ce se fac după moartea unei persoane.
- Căratul apei timp de 40 de zile este unul dintre cel mai cunoscut obicei.
După decesul unui român, cei care rămân să îi plângă urmele recurg la mai multe obiceiuri și tradiții făcute în numele celui care a trecut la cele sfiinte, pentru o viață veșnică curată și liniștită, dar și pentru iertarea păcatelor.
De ce se cară apă 40 de zile la mormânt. Semnificația obiceiului
Printre cele mai cunoscute tradiții este căratul apei timp de 40 de zile la mormântul celui decedat, imediat după slujba de înmormântare, ritualul fiind găsit în Biblie astfel: „Și cel ce în nume de ucenic va da de băut numai un pahar cu apă rece unuia dintre aceştia mici, adevăr vă grăiesc Nu-şi va pierde răsplata".
Apa se duce la cimitir doar de dimineață, pe la răsăritul soarelui, de fete tinere, până în 12 ani, sau de bătrâne. De asemenea, trebuie spus că atunci când apa se scoate din fântână, cel care o dă mai departe trebuie să spună „Primească sufetul lui cutare!" sau „Să fie pentru sufletul lui cutare!". Se dă jumătate de găleată pentru înger şi pentru „sfânta zi", iar jumătate pentru sufletul mortului, pomenindu-i-se numele. Iar cel care primeşte apa spune „bogdaproste", după care transferă apa într-o găleată proprie. După cele 40 de zile, urmează ”slobozirea apei”, ceea ce înseamnă încheierea unui ciclu sau eliberarea sufletului.
Ce spun preoții despre adusul apei
Adusul apei poate fi justificat de către preoți, conform celor spuse în Biblie, ca bogatul nemilostiv, adică cu sãracul Lazãr. Totodată, despre fapta bună de a da ceva în numele celui decedat timp de 40 de zile, preoții spun că este socotită la „judecata de apoi” ca o ușurare a păcatelor săvârșite de-a lungul vieții.
Alte obiceiuri care se respectă după moartea cuiva
Primul obicei de după înmormântarea unei persoane este parastasul făcută în numele celui decedat, unde se dă colivă, vin și o lumânare aprinsă. Totodată, după 40 de zile de la înmormântare se face sărindarul, iar la trei luni, șase luni, un an ori șapte ani, vii fac pomană pentru cei decedați. Pomană este atât masa ce se face în cinstea mortului, cât şi pachetele, hainele sau lucrurile care se împart.
Citește și: Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică - tradiții și obiceiuri românești