După cât timp te poți vaccina, dacă refuzi rapelul cu serul AstraZeneca. Anunțul făcut de Valeriu Gheorghiță
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 17.03.2021 la 11:49
Actualizat pe 17.03.2021 la 11:49
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheroghiţă, a anunțat după cât timp poate fi reluată schema de vaccinare, în cazul în care o persoană refuză rapelul cu serul AstraZeneca. Iată cât au de așteptat persoanele în cauză!
- Persoanele care nu acceptă rapelul cu AstraZeneca vor aștepta între 4 și 8 săptămâni
- În România se continuă administrarea serului AstraZeneca
Marți seară, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare din România, a făcut lămuriri cu privire la rapelul persoanelor care refuză administrarea serului AstraZeneca.
Persoanele care nu acceptă rapelul cu AstraZeneca vor aștepta între 4 și 8 săptămâni
Pentru reluarea schemei de vaccinare, o persoană trebuie să aștepte administrarea altui ser, un interval de 4-8 săptămâni.
Valeriu Gheorghiță a declarat că, pentru rapel, se recomadă și este importantă menţinerea acelui tip de vaccin şi pentru cea de-a două doză.În ceea ce priveşte vaccinul de la AstraZeneca, din punct de vedere medical, nu se anticipează probleme de siguranţă suplimentare.
Totodată, preşedintele CNCAV a explicat că "probabil, un interval de 4-8 săptămâni este unul rezonabil".
România îşi va adapta deciziile și în funcție de decizia Agenţiei Europene a Medicamentului, deci decizia nu este una general valabilă.
În România se continuă administrarea serului AstraZeneca
Luni seară, autorităție au decis ca în România să continue campania de vaccinare cu toate vaccinurile împotriva COVID-19, autorizate în momentul de faţă la nivel european, inclusiv cu AstraZeneca.
După ce s-au raportat mai multe cazuri cu tulburări de coagulare la persoane imunizate cu acest tip de vaccin, a avut loc o şedinţă extraordinară la care au participat reprezentanţii Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 pentru analizarea tuturor cazurilor de acest fel.
S-a constatat că aceste cazuri de tulburări de coagulare au apărut la un număr redus de pacienţi vaccinaţi și că aceste tulburări au diferite cauze şi pot apărea independent de administrarea vaccinului.
În continuare, experţii de la nivel european analizează cu maximă rigurozitate administrarea serului AstraZeneca.