Pomenirea morților în postul Crăciunului. Când se pot face parastase și pomeni
Publicat pe 01.12.2023 la 12:10 Actualizat pe 01.12.2023 la 12:10
Pomenirea morților în postul Crăciunului este o sărbătoare obișnuită în tradiția creștin-ortodoxă. În această perioadă de pregătire pentru sărbătoarea Nașterii Domnului, credincioșii aduc aminte și se roagă pentru sufletele celor decedați. Iată când se pot face parastase și pomeni!
- Când se pomenesc morții în postul Nașterii Domnului
- Zilele în care se pot face parastase și pomeni
Doar în anumite zile din postul Nașterii Domnului se pot pomeni cei care au trecut în neființă. Iată în ce zile se pot face parastase și pomeni!
Pomenirea morților se poate face doar în anumite zile din postul Crăciunului
Pomenirea morților se poate face doar în anumite zile din postul Crăciunului. Mai exact, sunt două zile principale dedicate pomenirii morților în timpul postului de Crăciun: sâmbăta Morților din săptămâna a doua a postului și sâmbăta dinaintea Duminicii Tuturor Sfinților, care marchează sfârșitul postului Crăciunului.
De altfel, în tradiția ortodoxă, în timpul postului Crăciunului, se pot face parastase în mod obișnuit în zilele de sâmbătă, care sunt dedicate în mod special pomenirii morților.
Ce se poate da de pomană în postul Nașterii Domnului
În timpul postului Nașterii Domnului, tradițiile cu privire la ce se poate da de pomană pot varia în funcție de cultura, regiunea și confesiunea religioasă. În general, în această perioadă a anului, se dau de pomană alimentele de post și se renunță la produsele de origine animală.
În postul Crăciunului se dau de pomană următoarele: fructe uscate și nuci, produse de patiserie fără ingrediente de origine animală, cum ar fi pâine, prăjituri, fructe proaspete, produse de origine vegetală, cum ar fi murături, dulcețuri sau mâncăruri pregătite fără ingrediente de origine animală, dar mai ales mâncare gătită de post.
Citește și: Rețetă de mâncare de fasole cu ciuperci. Un preparat special pentru masa de post