Tratamente naturiste pentru imunitate scazută iarna
Publicat pe 01.12.2020 la 17:55 Actualizat pe 01.12.2020 la 17:55
Tratamentele naturiste care te pot ajuta în lupta cu imunitatea scăzută iarna! Care sunt acestea și cum putem ajuta sistemul imunitar în această perioadă. Sunt de ajutor mai ales copiilor și persoanelor mai sensibile
- Care sunt simptomele cand ai imunitatea scazuta
- Tratament naturist cu ghimbir pentru imunitate
- Imunitatea scazuta la copii
După cum știm cu toții, sistemul imunitar ne poate ajuta să controlăm infecțiile și este, de asemenea, principalul „soldat” în lupta împotriva bolilor. Scăderea capacității organismului de a se apăra duce la o creștere a frecvenței infecțiilor virale și bacteriene.
Care sunt simptomele cand ai imunitatea scazuta
Pe lista simptomelor apărute în cazul în care ești mai sensibil sau ai o imunitate scăzută sunt oboseala, apariția anumitor stări sau tulburări (inclusiv depresia), neatenția și alte simptome. Ele ne avertizează că este timpul să luăm măsuri pentru a întări rezistența organismului. De obicei, acestea includ modificări ale stilului de viață și dietă, însă pot semnala și o imunitate scăzută!
Pe lângă cele prezentate mai sunt simptomele cum ar fi herpesul zoster reactivat, candidoza sau infectiile urinare frecvente, senzatia de uscaciune la nivelul nasului pot fi semne ale unui sistem imunitar slabit.
Acestea pot apărea mai ales în acest sezon rece, în care temperaturile se schimbă brusc, unde sistemul este forțat să se adapteze.
Tratamente naturiste pentru imunitatea scazuta
Zincul este recomandat în special persoanelor în vârstă să îl folosească, deoarece pe măsură ce îmbătrânim, putem observa că sistemul imunitar devine din ce în ce mai slab. Pestele gras (somon, ton, sardine) este bogat in acizi grasi esentiali omega 3, care stimuleaza procesele imunitare prin rolul antiinflamator. Ouăle sunt un fel de aliment complez, care conține proteine de cea mai bună calitate, vitamine antioxidante și minerale.
Căpșunile, zmeura și fructele de pădure de asemenea sunt bune deoarece conțin multă vitamină C, precum și anthocianati și fitonutrienți cu capacitate antioxidantă sporită. Ardeiul gras și morcovii conțin cantități mari betacaroten, care este un antioxidant care protejează celulele de modificările dăunătoare produse de radicalii liberi. De asemenea, conțin provitamină A, care poate stimula producția de anticorpi.
De asemenea, citricele, precum lamaile, portocalele, grapefruitul, mandarinele contin o cantitate vitamina C si flavonoizi
Vitamine pentru imunitate scazuta
Vitamina C este unul dintre cele mai importante stimulente ale sistemului imunitar. Are proprietăți anti-oxidante și antiinfecțioase și este direct implicat în neutralizarea radicalilor acizi. Se găsește în fructe și legume sau în suplimentele alimentare. Vitamina E este esențială pentru ca sistemul imunitar să funcționeze cu parametri optimi, deoarece poate combate în mod natural celulele canceroase. Suplimentele alimentare conțin vitamina E, care poate întârzia procesul de îmbătrânire și reduce riscul bolilor cardiovasculare.
Tratament naturist cu ghimbir pentru imunitate
Ghimbirul este un puternic imunostimulator si imunomodulator fiind benefic atat celor cu imunitatea scazuta cat si celor cu raspunsuri imunitare aberante cum sunt bolile autoimune. Ghimbirul regleaza raspunsul imunitar in bolile autoimune si ajuta la vindecarea acestora.
Se poate administra sub forma de ceai de ghimbir: 1-5 cani/zi sau ca atare: o felie de 1-4mm mentinuta in gura timp indelungat (daca se mananca repede este foarte iute si devine aproape insuportabil)
Plante cu actiune imunostimulatoare
Echinacea, arnica si uleiurile esentiale, printre aliatii imunitatii. Preparate pe baza de echinacea (sub forma de ceai, tinctura, sirop pentru copii, capsule), administrate in general 10-30 de zile, in doze corespunzatoare varstei. Ulei de chimen negru sau capsule care conțin ulei de chimen negru (pentru copii și adulți). Siropul sau ceaiul din mugurii de ghimbir, busuioc, cimbru, pătlagină, cimbru, mușețel, tei, șoc, plop, pin și brad sunt de asemenea benefice. Alternativa naturală la terapia antibiotică clasică sunt uleiurile esențiale (lămâie, eucalipt, menta, pin, brad)
Cele mai bune ceaiuri pentru imunitate scazuta
Anumite plante, precum și o serie de homeopatie sau oligoelemente, ne pot ajuta să luptăm împotriva bolilor și ne pot face corpul să reziste mai bine diferitelor boli, precum ceaiul de galbenele, măceșe și echinaceea.
Imunitatea scazuta la copii
Copiii au imunitate înnăscută, incluzând o serie de bariere fizice (piele, mucoase), bariere fizice și chimice (aciditatea sucului gastric), bariere celulare (imunoglobuline, lizozomi) și bagaje genetice. Aceasta este prima linie de apărare a corpului nostru, dar nu ne poate oferi o protecție cuprinzătoare împotriva tuturor agenților patogeni.
Mulți factori precum alăptarea, o dietă echilibrată bogată în vitamine și minerale sau exercițiile fizice contribuie la sănătatea sistemului imunitar. Mediul în care crește și se dezvoltă copiii este la fel de important. Lipsa sterului părinților, pacea, dragostea și înțelegerea sunt esențiale pentru sănătatea copiilor. Cu toate acestea, copiii pot fi protejați și prin vaccinare.
Citește și: Cele mai bune ceaiuri pentru digestie