Unde se pun corect semnele de începător pe mașină, de fapt. Ce amenzi riscă șoferii
Publicat pe 10.02.2024 la 15:07 Actualizat pe 10.02.2024 la 15:07
Respectarea regulilor și a normelor de siguranță este crucială pentru prevenirea accidentelor și asigurarea unei experiențe de condus în siguranță pentru toți participanții. Printre aceste reguli se numără și aplicarea corectă a semnelor de începător pe mașină de către șoferii cu experiență redusă la volan. Cu toate că acest aspect poate părea simplu, mulți șoferi nu sunt conștienți de locul corect de montare a acestor semne distincte. În urma unor reglementări clare din Codul Rutier 2024, devine esențial să înțelegem unde și cum trebuie aplicate aceste semne pentru a evita nu doar potențialele riscuri în trafic, ci și sancțiunile financiare pe care le implică neîndeplinirea acestei obligații.
- Unde se pun semnele de începător pe mașină
- Ce spune Codul Rutier 2024
Este cunoscut faptul că șoferii cu mai puțin de un an vechime de la dobândirea permisului de conducere au obligația de a monta semnul distinctiv pe autovehicule, însă mulți nu știu cum să-l aplice corect.
Deși majoritatea șoferilor sunt responsabili și vor să respecte această obligație, mulți nu montează corect semnele de încpători pe mașină.
Ce spune Codul Rutier 2024
Conform Codului Rutier 2024 și Regulamentului de aplicare a OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, articolul 149, șoferii cu o vechime mai mică de un an de la obținerea permisului de conducere trebuie să se evidențieze în trafic printr-un semn distinctiv. Acesta trebuie plasat corespunzător pe autovehicul în funcție de categoria acestuia, inclusiv pe parbriz și pe lunetă pentru autovehiculele din categoria B, cel mai des întâlnite.
Nerespectarea obligației de a aplica semnul distinctiv pe autovehicule constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa I de sancțiuni, conform Articolului 99 din OUG nr. 195/2002. Aceasta înseamnă că șoferii începători care nu au montat semnul distinctiv pe mașină riscă să fie sancționați cu 2 sau 3 puncte-amendă, adică între 330 și 495 de lei, având în vedere că valoarea punctului de amendă a crescut la 165 de lei pentru sancțiunile rutiere începând din acest an.
Care sunt clasele de sancțiuni
Astfel, este esențial ca șoferii începători să fie conștienți de obligația de a monta corect semnul distinctiv pe mașină, pentru a evita nu doar riscul de accidente, ci și sancțiunile financiare.
Clasele de sancțiuni sunt:
clasa I - 2 sau 3 puncte-amendă;
clasa a II-a - 4 sau 5 puncte-amendă;
clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amendă;
clasa a IV-a - de la 9 la 20 puncte-amendă;
clasa a V-a - de la 21 la 100 puncte-amendă, potrivit stiripesurse.ro