Cât costă un meniu de Paști la restaurantele din România. Oamenii aleg să gătească acasă preparatele tradiționale: ”Perioadă foarte grea”
Paștele este sărbătorit în mai puțin de o lună, astfel că românii credincioși se pregătesc riguros. Dacă unii preferă să gătească acasă, alții au posibilitatea să mănânce preparatele tradiționale la restaurant. Însă, pentru acest lucru vor trebui să plătească prețuri deloc de neglijat.
- Cât costă un meniu de Paști în anul 2023
- Românii care vor să mănânce la restaurant trebuie să știe acest lucru
Masa de Paști este o problemă pentru mulți români, în acest an, când prețurile au explodat. Indiferent dacă își propun să gătească acasă sau să servească masa la restaurant, românii trebuie să plătească sume mult mai mari decât în anii trecuți.
Ca să le salveze timp, restaurantele aun pregătit meniuri tradiționale. Prețul acestora nu este deloc mic, astfel că este o alegere îndrăzneață.
Cât costă un meniu de Paști la restaurant
După ce ingredientele de bază și mâncarea s-au scumpit, proprietarii de restaurante au fost obligați să crească și ei prețurile, ca să nu sufere vreo pierdere. Așadar, acum românii vor plăti mai mulți bani pentru meniul de Paști, iar mâncarea tradițională românească nu este deloc ieftină.
Românii care vor alege să mănănce masa festivă la restaurant, vor trebui să plătească sume care pornesc de la 500 lei pentru patru persoane. Un astfel de meniu conține preparate precum drob, cozonac și pască, iar prețul a crescut cu 30% mai mult decât în anul 2022, după valul de scumpiri din magazine.
”Anul acesta, chiar dacă am trecut printr-o perioadă foarte grea, cozonacul va rămâne la același preț, anume 70 de lei. Pasca va fi tot 70 de lei", a declarat un producător, conform Antena 3 CNN.
Prețul mielului de la restaurant
Dacă pentru preparate precum cele menționate mai sus oamenii trebuie să plătească sume destul de mari, prețul unei porții de miel a crescut și el. Așadar, la restaurantele din România, clienții trebuie să plătească în medie 120 lei pentru o porție de drob de miel.
Cei care vor să înlocuiască mielul cu drobul de pui, vor trebui să plătească sume puțin mai mici, însă destul de semnificative pentru bugetul unui român. Așadar, o porție de drob de pui costă în medie 120 lei.
Meniul tradițional de la restaurant conține și ouă roșii, iar prețul pentru 10 bucăți ajunge la minim 35 lei. Mai scump decât drobul este friptura de miel, care costă aproximativ 200 lei, iar cozonacul costă cu 20 lei mai mult față de anul trecut.